
Να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία συμφώνησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ουκρανία: Σταματούν τις εισαγωγές τροφίμων οι Πολωνία και Ουγγαρία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για την παράταση αυτή και δεσμεύτηκε να εργαστεί ώστε η χώρα του να πληροί τους όρους ένταξης στο 27μελες μπλοκ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ συμφώνησαν στην παράταση σε συνεδρίασή τους χθες Πέμπτη.
Council demonstrated again today its unwavering support for Ukraine with the extension (another year) of trade liberalisations and other trade concessions.
Check all the details 👇
— EU Council Press (@EUCouncilPress) May 25, 2023
Η άρση των δασμών και οι νέοι περιορισμοί
Η ΕΕ ήρε τους δασμούς και άλλους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων τον Ιούνιο του 2022, αρχικά για διάστημα ενός έτους.
«Πρέπει να κάνουμε αυτή την απελευθέρωση, η οποία μέχρι τώρα είναι προσωρινή, μόνιμη, χωρίς καμία εξαίρεση ή περιορισμό», καθώς η Ουκρανία οδεύει προς την ένταξή της στην ΕΕ, επεσήμανε ο Ζελένσκι.
Τον Απρίλιο η Πολωνία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν μονομερώς τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο γεωργικό τομέα. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω των οποίων αρχικά απλώς θα περνούσαν τα ουκρανικά σιτηρά προκειμένου να εξαχθούν αλλού, τελικά κατακλύστηκαν από τα προϊόντα αυτά, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών, κάτι που έπληξε τους τοπικούς παραγωγούς.
Στις αρχές του μήνα η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης – Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία. Βάσει αυτής οι πέντε χώρες απαγορεύουν την εισαγωγή από την Ουκρανία τεσσάρων αγροτικών προϊόντων – σιτάρι, καλαμπόκι, σπόροι ελαιοκράμβης και ηλιόσποροι— για διάθεση στην εσωτερική τους αγορά, αλλά τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να διέρχονται από αυτές για να εξάγονται αλλού.
Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η ΕΕ είχε άρει τους περισσότερους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα βάσει της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που εφαρμόζεται από το 2016.
Αλλά ως το 2022 η ΕΕ είχε διατηρήσει κατώτατες τιμές για τα ουκρανικά φρούτα και τα λαχανικά και δασμούς για ευαίσθητα προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και κάποια σιτηρά.


Latest News

Χρυσό... «στα σκουπίδια» ψάχνουν τώρα οι τράπεζες - Φλερτάρουν με ριψοκίνδυνες συμφωνίες
Μετά τις οδυνηρές απώλειες που υπέστησαν τον περασμένο χρόνο

Λιγότερο σίγουροι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί για το μέλλον
Τι δείχνει η έκθεση του Conference Board

Οι σαρωτικές αλλαγές στελεχών σε κολοσσούς τροφίμων και το μεγάλο στοίχημα
Οι νέοι επικεφαλής καλούνται να φέρουν εις πέρας δύσκολο έργο με φόντο τις πληθωριστικές πιέσεις
![Τουρκία: Έφτασε η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις για τη λίρα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/turkey-lira-erdogan-768x410-1-600x320.jpg)
Η τουρκική λίρα σε σταυροδρόμι - Γρίφος η πολιτική Ερντογάν [γράφημα]
Οι κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας για τα επιτόκια και το εθνικό νόμισμα

Ακριβό μου ψωμί – Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη;
Σε ολόκληρη την ΕΕ οι τιμές των τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 17% υψηλότερες τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τις αντίστοιχες του Απριλίου του 2022

Η Nvidia στο κλειστό κλαμπ του 1 τρισ. δολαρίων
Η μετοχή της εταιρείας που κατασκευάζει τσιπ έχει αυξηθεί κατά 187% φέτος λόγω της ζήτησης για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της

Επιχείρηση εξόρυξης bitcoin με ΑΠΕ από κολοσσό των κρυπτονομισμάτων
Μια επιχείρηση εξόρυξης bitcoin με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκαθιστά στην Ουρουγουάη ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων Tether

Πώς η ξηρασία απειλεί τις αλυσίδες ανεφοδιασμού - Το παράδειγμα της διώρυγας του Παναμά
Η στάθμη του νερού στη Διώρυγα του Παναμά μειώνεται - Ποιες οι επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και την οικονομία;

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία
Πρόκειται για την πρώτη δόση στο πλαίσιο ενός δανειακού προγράμματος ύψους 15,6 δισ. δολαρίων

Ανησυχία για νέα φέσια: Τι θυσιάζουν οι εταιρείες για να βρουν ρευστότητα
«Θυσία» στον βωμό της ρευστότητας οι επενδύσεις για σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης