Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην περιοχή της Ασίας, καθώς από τη μία υπήρξε ανακούφιση για τη συμφωνία που υπήρξε στις ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση του ορίου χρέους, αλλά από την άλλη υπάρχουν ανησυχίες για τη δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας.

Οι δείκτες

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε κατά 1,03% υψηλότερα στις 31.233,54 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,04%. Ο Topix κέρδισε επίσης 0,69% για να σπάσει ένα σερί απωλειών τεσσάρων ημερών και να κλείσει στις 2.160,65 μονάδες.

Τα κέρδη στην Ιαπωνία προήλθαν κυρίως από τις δεικτοβαρείς μετοχές της κατασκευής τσιπ και των χρηματοπιστωτικών, ενώ και οι μετοχές τεχνολογίας συνέχισαν να επωφελούνται από τις προσδοκίες ότι το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει τη ζήτηση φέτος.

Ο προμηθευτής της Nvidia Corporation, Advantest σημείωσε άλμα 5,2% σε υψηλό ρεκόρ και είχε την καλύτερη επίδοση στον Nikkei.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,87% στις 7.217,4 μονάδες, ενώ η Νότια Κορέα ήταν κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ συνέχισε να διολισθαίνει σε νέα χαμηλά φέτος, σημειώνοντας πτώση 0,66%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,2% και ο Shenzhen Component υποχώρησε 0,7%.

Στο επίκεντρο το όριο χρέους των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο σαφώς βρέθηκε η συμφωνία για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, μόλις μια εβδομάδα πριν από την προθεσμία για την αθέτηση πληρωμών της χώρας. Η συμφωνία πρόκειται τώρα να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, αν και ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να δείχνουν δυσαρέσκεια με τη συμφωνία.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία ήρθε μετά από μια εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν αναστατώσει τις αγορές που καθοδηγούνταν από τον κίνδυνο με την προοπτική μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Μια χρεοκοπία αναμένεται να έχει τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας ύφεση στις ΗΠΑ και πλήττοντας τις αγορές χρέους, είχαν αναφέρει οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές