Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ως προφανές σημάδι ότι το βασίλειο δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη τα απροσδόκητα κέρδη του πετρελαίου του περασμένου έτους, ύψους 326 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να ενισχύσει τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Τα αποθέματα σε ξένα νομίσματα, όπως αναφέρει το Bloomberg, υποχώρησαν στα 1,538 τρισεκατομμύρια ριάλ (410 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, υποχωρώντας για πέμπτο μήνα στο μεγαλύτερο σερί πτώσης από τις αρχές του 2019. Τα αποθεματικά έχουν μειωθεί περισσότερο από 44% από την κορύφωση Αύγουστος 2014, ενώ βρίσκονται στο χαμηλότερη επίπεδό τους από το 2010.

Σαουδική Αραβία: Αγοράζει ρωσικό ντίζελ και στέλνει το δικό της στην Ευρώπη

Η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η οποία έφτασε σχεδόν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Νοέμβριο, ακολουθεί μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό του πλούτο.

Καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η παραγωγή μεταφραζόταν γρήγορα σε αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πριν από ένα χρόνο ότι το βασίλειο σχεδίαζε να κρατήσει στην άκρη τα κεφάλαια αυτά και αργότερα να αποφασίσει πώς θα τα διαχειριστεί. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα 103,9 δισεκατομμυρίων ριάλ πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση έχει θέσει χαμηλά και υψηλά όρια για το επίπεδο των αποθεματικών που θέλει να διατηρήσει ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Mohammed Al-Jadaan, με στόχο να προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά από πιθανούς κλυδωνισμούς.

Αν και η Σαουδική Αραβία παρουσίασε πέρυσι τον πρώτο της πλεονασματικό προϋπολογισμό εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, δεν είναι ακόμα σαφές πώς κατανέμει τις δαπάνες της. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Al-Jadaan είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος ήταν πιθανό να καταλήξει στην κεντρική τράπεζα.

Στους άλλους δυνητικούς αποδέκτες του πλεονάσματος συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει αναλάβει να επενδύσει στην ανάπτυξη της υποδομής του βασιλείου, και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων — το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι δημοσιονομικές προοπτικές γίνονται λιγότερο ευνοϊκές για τη Σαουδική Αραβία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία της κυβέρνησης για δεύτερο συνεχόμενο πλεόνασμα που υπολόγιζε τελευταία στα 16 δισεκατομμύρια ριάλ.

Το ΔΝΤ αύξησε την εκτίμησή του για την τιμή του πετρελαίου που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία, για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της φέτος, σε πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι – πάνω από το τρέχον επίπεδο του Brent περίπου στα 77 δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία επέστρεψε στην αγορά χρέους νωρίτερα αυτό το μήνα πουλώντας ισλαμικά ομόλογα αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το βασίλειο ανέφερε ήδη έλλειμμα 2,91 δισεκατομμυρίων ριάλ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.