Έντονη νευρικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι διεργασίες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για την έγκριση της άρσης του ορίου χρέους δείχνουν ότι η ψήφιση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,30% στις 7.604 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,07% στις 15.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,62% στις 7.258 μονάδες.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ανησυχίες για την έκβαση της ψηφοφορίας για την άρση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

UBS: Προκλήσεις στις αγορές παρά τη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ

Πολιτικοί ελιγμοί

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χρειαστούν πολιτικοί ελιγμοί για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν.

Ο Antonio Cavarero, επικεφαλής επενδύσεων στην Generali Insurance Asset Management, δήλωσε στο CNBC ότι δεν αναμένει “μεγάλο ράλι ανακούφισης” μετά τη συμφωνία, καθώς το σενάριο είχε ως επί το πλείστον τιμολογηθεί. “Είναι πιθανό η αγορά τις επόμενες ημέρες να επικεντρωθεί στον κίνδυνο εκτέλεσης. Πρέπει να βρουν τις ψήφους, αυτό μπορεί να προκαλέσει την προσοχή των αγορών για μερικές ημέρες”, δήλωσε ο Cavarero.

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του British Retail Consortium. Ο πληθωρισμός των τιμών των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων λιανικής ήταν 9% σε ετήσια βάση, από 8,8% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε ελαφρώς, από 15,7% σε 15,4%.

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάιο, μειωμένος από το 4,1% του προηγούμενου μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση και προχώρησαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές