Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι διεργασίες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για την έγκριση της άρσης του ορίου χρέους δείχνουν ότι η ψήφιση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, προκαλώντας κινήσεις μείωσης του κινδύνου σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,38% στις 7.522 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,27% στις 15.908 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,29% στις 7.209 μονάδες.

Πέρασε από το «ταμείο» το ΧΑ

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ευρωπαϊκού ομίλου ακινήτων Aroundtown ενισχύθηκαν 5%, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας επιβεβαίωσαν την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους με λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. ευρώ.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ανησυχίες για την έκβαση της ψηφοφορίας για την άρση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα χρειαστούν πολιτικοί ελιγμοί για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν.

Ο Antonio Cavarero, επικεφαλής επενδύσεων στην Generali Insurance Asset Management, δήλωσε στο CNBC ότι δεν αναμένει «μεγάλο ράλι ανακούφισης» μετά τη συμφωνία, καθώς το σενάριο είχε ως επί το πλείστον τιμολογηθεί. «Είναι πιθανό η αγορά τις επόμενες ημέρες να επικεντρωθεί στον κίνδυνο εκτέλεσης. Πρέπει να βρουν τις ψήφους, αυτό μπορεί να προκαλέσει την προσοχή των αγορών για μερικές ημέρες», δήλωσε ο Cavarero.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Μάιο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και προσγειώθηκε στο 96,5, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μειώθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαμορφώθηκε στο 95,2.

Επίσης, ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του British Retail Consortium. Ο πληθωρισμός των τιμών των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων λιανικής ήταν 9% σε ετήσια βάση, από 8,8% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε ελαφρώς, από 15,7% σε 15,4%.

Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάιο, μειωμένος από το 4,1% του προηγούμενου μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση και προχώρησαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders