Με μικτά πρόσημα αρχίζουν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες (λόγω χθεσινής αργίας), αποτυπώνοντας έστω και ετεροχρονισμένα την ανακούφιση πολλών και την ταυτόχρονη επιφυλακτικότητα μετά την προσωρινή συμφωνία που κατέληξαν η κυβέρνηση Biden και οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,25% στις 33.010 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 4.223 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,08% στις 13.115 μονάδες.

Τα τρία bonus που φέρνει στο ΧΑ η επενδυτική βαθμίδα – Η ανάλυση της ΑΧΙΑ

Η αγορά λαμβάνει στηρίξεις και από το νέο ράλι του σχεδόν 5% της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Nvidia. Η μετοχή που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της – ένας ελίτ δείκτης που ξεπερνιέται μόνο από μια χούφτα μετοχές – μετά τα ισχυρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Joe Biden και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με το Κογκρέσο να πρόκειται να ψηφίσει τη νομοθεσία την Τετάρτη. Για να περάσει η συμφωνία του νομοσχεδίου απαιτείται η υποστήριξη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών.

Πρώτο κρίσιμο τεστ

Ένα κρίσιμο πρώτο τεστ θα γίνει σήμερα Τρίτη, όταν η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής θα εγκρίνει το νομοσχέδιο, σε ένα απαραίτητο πρώτο βήμα πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Αν και η επιτροπή είναι συνήθως στενά ευθυγραμμισμένη με την ηγεσία της Βουλής, ο McCarthy αναγκάστηκε να συμπεριλάβει ορισμένους σκεπτικιστές συντηρητικούς.

«Παρόλο που οι επικείμενες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο εξακολουθούν να αποτελούν έναν μικρό κίνδυνο, ο κύριος κίνδυνος ήταν ότι οι πολιτικές πιέσεις θα εμπόδιζαν την επίτευξη μιας συμφωνίας», σχολίασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Τώρα που έχει επιτευχθεί συμφωνία, φαίνεται πολύ πιθανό να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αυτήν την εβδομάδα», πρόσθεσαν.

Η συμφωνία έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λεγόμενη «ημερομηνία Χ» στις 5 Ιουνίου, η οποία είναι η πιο κοντινή ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών έχει σηματοδοτήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών για τις υποχρεώσεις χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street