Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν χωράφια με σιτάρι στην Κίνα την εποχή της συγκομιδής, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος των καλλιεργειών στην επαρχία με την μεγαλύτερη παραγωγή της χώρας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το χαρακτήρισαν ως «τη χειρότερη παρατεταμένη περίοδο υγρού καιρού κατά τη συγκομιδή» εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Οι έξι ημέρες βροχοπτώσεων στην κεντρική επαρχία Χενάν καθυστέρησαν επίσης συγκομιδή και επηρεάζουν τόσο τις αποδόσεις όσο και την ποιότητα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Σιτηρά: Τα καταπράσινα χωράφια της Ευρώπης κρατούν υπό έλεγχο το κόστος των τροφίμων

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής των βασικών τροφίμων στον κόσμο και αυτή τη σεζόν πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας. Οποιοδήποτε έλλειμμα στην παραγωγή ή την ποιότητα θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα να αυξήσει τις εισαγωγές, περιορίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η επαρχία Χενάν καλλιεργεί περίπου το 27% του σιταριού της χώρας, ακολουθούμενη από άλλες περιοχές όπως το Σαντόνγκ, το Ανχούι, το Χεμπέι και το Τζιανγκσού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το σιτάρι είναι το κυρίαρχο βασικό προϊόν στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ζυμαρικών και μπάο μπανς (ψωμάκι που ψήνονται στον ατμό).

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν συγκομιδές καλλιεργειών που έχουν μαυρίσει ή σαπίσει.

Επείγοντα Βήματα

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι εκατοντάδες μηχανήματα, καθοδόν για τη συλλογή της νέας σοδειάς στη Χενάν είχαν κολλήσει σε αυτοκινητόδρομους λόγω έλλειψης πιστοποίησης, αυξάνοντας τις καθυστερήσεις.

Το θέμα είναι τόσο ανησυχητικό που η κυβέρνηση της Χενάν λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να σώσει την καλλιέργεια. Κινητοποιεί θεριζοαλωνιστικές μηχανές και μηχανήματα ξήρανσης στην περιοχή και τις γειτονικές επαρχίες για να εξασφαλίσει μια έγκαιρη και αποτελεσματική συγκομιδή. Οι αρχές χρησιμοποιούν επίσης τοποθεσίες για να στεγνώσουν τα σιτηρά, από πλατείες χωριών μέχρι παιδικές χαρές σχολείων και επίπεδες στέγες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO