«Με το δεξί» ξεκίνησε το 2023 για την οικονομία της Ελβετίας η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ανέκτησε τη δυναμική της μετά τη στασιμότητα του τέλους του 2022. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τη βιομηχανία και οι παραγγελίες στα εργοστάσια δεν προοιωνίζονται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Ελβετία: Σε δημοψήφισμα η συνταγματική κατοχύρωση των μετρητών

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο, πάνω από κάθε εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, που κατά μέσο όρο είχε διαμορφωθεί στο 0,1%. Ώθηση σε αυτή την εξέλιξη έδωσε η  εγχώρια κατανάλωση, η οποία υπερκάλυψε τη στάσιμη κρατική ζήτηση.

Πρόκειται για μια σαφώς ισχυρή επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελβετία, η οποία απέφυγε την ύφεση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που σάρωσε την Ευρώπη, αλλά επλήγη από την πτώση των εξαγωγών στα τέλη του περασμένου έτους.

Ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν επί του παρόντος επέκταση 0,6% το 2023, ο δείκτης των υπευθύνων αγορών είναι κάτω από το όριο ανάπτυξης από τον Ιανουάριο, εν μέσω υποτονικού κλίματος του κλάδου.

«Οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε αυτό το μήνα η ελβετική ένωση βιομηχανίας τεχνολογίας Swissmem.

Ενώ οι εταιρείες αντλούν επί του παρόντος ισχυρή πρόσληψη παραγγελιών από πέρυσι, η μείωση των νέων παραγγελιών και η χαμηλή ζήτηση σε βασικές αγορές υποδηλώνουν «σαφή επιβράδυνση», σύμφωνα με τους βιομήχανους.

Επιτόκια

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θέτουν περαιτέρω κινδύνους για την ανάπτυξη.

Αυτό αναφέρει η ελβετική εταιρεία παραγωγής ειδικών χημικών Clariant AG, η οποία στην τριμηνιαία ανακοίνωσή της συμπεραίνει ότι «οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το οικονομικό περιβάλλον παραμένουν».

Το Οικονομικό Βαρόμετρο KOF, που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, δείχνοντας ότι «οι προοπτικές για την ελβετική οικονομία για τα μέσα του 2023 επιδεινώνονται περαιτέρω και παραμένει σε επίπεδο κάτω του μέσου όρου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή