Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Μάιο στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), που εκπροσωπεί τις αλυσίδες του λιανεμπορίου, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι πλέον έχει κορυφωθεί και ξεκινάει μια καθοδική τροχιά.

Βρετανία: Φορολογήστε τους εκατομμυριούχους – Τι ζητούν οργανώσεις ακτιβιστών

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αλλεπάλληλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, η BRC ανακοίνωσε ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε αυτόν τον μήνα από 15,7% σε 15,4% σε ετήσια βάση, παρόλο που η συνολική άνοδος των τιμών των προϊόντων των αλυσίδων λιανεμπορίου έφτασε σε νέο υψηλό.

Ο πληθωρισμός των νωπών τροφίμων, που έχει εκτοξευθεί μετά τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των αλλαντικών, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών, υποχώρησε από το 17,8% στο 17,2%.

Και, μπορεί να μην πρόκειται για κάποια θεαματική πτώση, ωστόσο, η BRC εκτιμά πως είναι ένδειξη ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων κορυφώθηκε και έχει αρχίσει να μειώνεται.

Διαφωνία για το πλαφόν

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της χώρας επεξεργάζεται σχέδια για εθελοντικό πλαφόν σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα, αλλά η πρόταση έχει επικριθεί από τους λιανέμπορους ως αναποτελεσματική.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), η οποία εκπροσωπεί όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κατηγόρησε τον νέο κανονισμό της κυβέρνησης για πολλά από τα κόστη και την καλεί να απλοποιήσει τους κανόνες, «αντί να επαναφέρει τους ελέγχους τιμών του 1970».

«Κάτι τέτοιο δεν θα κάνει καμία διαφορά στις τιμές. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι άμεσο αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, μεταφοράς και εργασίας, καθώς και υψηλότερων τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες”, δήλωσε πρόσφατα ο Andrew Opie της BRC.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις ότι οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το φθινόπωρο. Έτσι, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα είναι πάνω από το 5% έναντι 3% περίπου της προηγούμενης πρόβλεψης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, Helen Dickinson, είπε ότι η υποχώρηση στις τιμές λιανικής οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλότερο κόστος ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων. Σύμφωνα με την ίδια η μείωση των τιμών σε βασικά είδη όπως γαλακτοκομικά, φρούτα και ψάρια είναι αποτέλεσμα και του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ των αλυσίδων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η αύξηση της τιμής της σοκολάτας και του καφέ είναι αποτέλεσμα του «υψηλού παγκόσμιου κόστους για αυτά τα εμπορεύματα» εμπόδισε τον πληθωρισμό των τροφίμων από την περαιτέρω πτώση.

Ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων έφτασε στο 5,8% τον Μάιο, από 5,5% τον Απρίλιο και πάνω από τον μέσο όρο τριών μηνών του 5,7%. Συνολικά, οι λιανοπωλητές αύξησαν τις τιμές κατά 9%, ελαφρώς πάνω από το 8,8% του Απριλίου, ωθώντας την αύξηση των τιμών σε νέο υψηλό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NielsenIQ το λιανικό εμπόριο τροφίμων ιδιαίτερα είναι ανταγωνιστικό, οπότε υπάρχει ελπίδα ότι οι πρόσφατες μειώσεις τιμών στα φρέσκα τρόφιμα είναι ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός έχει πλέον κορυφωθεί.

Προειδοποίηση

Ωστόσο, η BRC διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι η πτωτική τάση στις τιμές μπορεί να ανατραπεί εξαιτίας των επερχόμενων νέων συνοριακών ελέγχων στο πλαίσιο του Brexit.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από πολιτικές όπως οι εισερχόμενοι συνοριακοί έλεγχοι και οι μεταρρυθμίσεις στα τέλη ανακύκλωσης συσκευασιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι κανονισμοί εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού σημαίνουν ότι οι παραγωγοί συσκευασιών πρέπει να πληρώσουν το πλήρες κόστος της ανάκτησης και της ανακύκλωσής τους από τον Απρίλιο του 2024. Το EPR αναμένεται να κοστίσει στους λιανοπωλητές 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, είπε η BRC, πολλαπλάσια του κόστους του ισχύοντος συστήματος που θα λειτουργεί παράλληλα μέχρι το 2027.

Οι νέες απαιτήσεις επισήμανσης βάσει της συμφωνίας του Windsor θα επιβραδύνουν επίσης τους συνοριακούς ελέγχους, ανέφερε η BRC.

Ο Dickinson είπε ότι η πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών εκτός των τροφίμων, παρά το γεγονός ότι «οι καταναλωτές επωφελούνται από μεγάλες εκπτώσεις σε υποδήματα, βιβλία και οικιακή ψυχαγωγία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή