Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η ανεργία των νέων στην Κίνα, με τους αποφοίτους πανεπιστημίου να έχουν εμπλακεί σε τέλεια καταιγίδα: δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να αναλάβουν κακοπληρωμένες δουλειές ή να συμβιβαστούν με δουλειές πολύ κατώτερες των προσόντων τους.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στην Κίνα εκτινάχθηκε στο 20,4% τον Απρίλιο – περίπου τέσσερις φορές το ευρύτερο ποσοστό ανεργίας.
«Αυτή η φούσκα του κολεγίου σκάει επιτέλους», σχολίασε ο Yao Lu, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. «Η επέκταση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων κολεγίων, αλλά υπάρχει μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Η οικονομία δεν έχει ανταποκριθεί».
Η μάστιγα της υποαπασχόλησης είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι νέοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Ανέβασε ρυθμούς η κινεζική οικονομία
Μικρά ποσοστά απασχόλησης
Σε μελέτη που συνέταξε ο Lu με τον Xiaogang Li, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong, οι καθηγητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα άλλο τέταρτο των αποφοίτων κολεγίων στην Κίνα είναι υποαπασχολούμενοι, πέρα από το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων.
«Ολοένα και περισσότερο, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αναλαμβάνουν θέσεις που δεν είναι ανάλογες με την κατάρτιση και τα διαπιστευτήριά τους για να αποφύγουν την ανεργία», είπε ο Λου στο CNBC.
Η υποαπασχόληση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόλησης, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις πλήρους απασχόλησης που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους.
«Αυτές είναι οι δουλειές που καταλαμβάνονταν κυρίως από μη μορφωμένους στο κολέγιο», πρόσθεσε ο Λου.
Στοιχεία από το Στατιστικό Γραφείο της Κίνας δείχνουν ότι 6 εκατομμύρια από τα 96 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι.
Το δημογραφικό
Δεδομένου ότι η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα περιορίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, ο αντίκτυπος της ανεργίας των νέων και της υποαπασχόλησης θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε ο Lu στο CNBC.
Ενώ η Κίνα δεν είναι η μόνη κοινωνία στον κόσμο που μαστίζεται από διψήφια ανεργία των νέων, λίγοι άλλοι βλέπουν το μέγεθος του προβλήματος της Κίνας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας .
«Σε πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, υπάρχει συνήθως μια διάσταση μεταξύ της αγοράς εργασίας και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μιλάνε απαραίτητα μεταξύ τους», είπε ο Λου. «Τα πανεπιστήμια έχουν κάποια αίσθηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και του τι αναζητούν οι εργοδότες, αλλά συχνά η κατανόησή τους είναι ξεπερασμένη και μπορεί να διαστρεβλώνεται από καιρό σε καιρό».
Υπάρχει επίσης μια αναντιστοιχία μεταξύ των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των νέων που είναι πιο μορφωμένοι και μιας οικονομίας που δεν συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες τους.
Latest News
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα