Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η ανεργία των νέων στην Κίνα, με τους αποφοίτους πανεπιστημίου να έχουν εμπλακεί σε τέλεια καταιγίδα: δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να αναλάβουν κακοπληρωμένες δουλειές ή να συμβιβαστούν με δουλειές πολύ κατώτερες των προσόντων τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών στην Κίνα εκτινάχθηκε στο 20,4% τον Απρίλιο – περίπου τέσσερις φορές το ευρύτερο ποσοστό ανεργίας.

«Αυτή η φούσκα του κολεγίου σκάει επιτέλους», σχολίασε ο Yao Lu, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. «Η επέκταση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δημιούργησε αυτή την τεράστια εισροή αποφοίτων κολεγίων, αλλά υπάρχει μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης. Η οικονομία δεν έχει ανταποκριθεί».

Η μάστιγα της υποαπασχόλησης είναι ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι νέοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ανέβασε ρυθμούς η κινεζική οικονομία

Μικρά ποσοστά απασχόλησης

Σε μελέτη που συνέταξε ο Lu με τον Xiaogang Li, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong, οι καθηγητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα άλλο τέταρτο των αποφοίτων κολεγίων στην Κίνα είναι υποαπασχολούμενοι, πέρα ​​από το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων.

«Ολοένα και περισσότερο, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αναλαμβάνουν θέσεις που δεν είναι ανάλογες με την κατάρτιση και τα διαπιστευτήριά τους για να αποφύγουν την ανεργία», είπε ο Λου στο CNBC.

Η υποαπασχόληση συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συμβιβάζονται με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης ή χαμηλής αμοιβής, ή μερικές φορές μερικής απασχόλησης, επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις πλήρους απασχόλησης που να ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους.

«Αυτές είναι οι δουλειές που καταλαμβάνονταν κυρίως από μη μορφωμένους στο κολέγιο», πρόσθεσε ο Λου.

Στοιχεία από το Στατιστικό Γραφείο της Κίνας δείχνουν ότι 6 εκατομμύρια από τα 96 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών στο αστικό εργατικό δυναμικό είναι επί του παρόντος άνεργοι.

Το δημογραφικό

Δεδομένου ότι η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα περιορίσει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της, ο αντίκτυπος της ανεργίας των νέων και της υποαπασχόλησης θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία», δήλωσε ο Lu στο CNBC.

Ενώ η Κίνα δεν είναι η μόνη κοινωνία στον κόσμο που μαστίζεται από διψήφια ανεργία των νέων, λίγοι άλλοι βλέπουν το μέγεθος του προβλήματος της Κίνας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας .

«Σε πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, υπάρχει συνήθως μια διάσταση μεταξύ της αγοράς εργασίας και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μιλάνε απαραίτητα μεταξύ τους», είπε ο Λου. «Τα πανεπιστήμια έχουν κάποια αίσθηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας και του τι αναζητούν οι εργοδότες, αλλά συχνά η κατανόησή τους είναι ξεπερασμένη και μπορεί να διαστρεβλώνεται από καιρό σε καιρό».

Υπάρχει επίσης μια αναντιστοιχία μεταξύ των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των νέων που είναι πιο μορφωμένοι και μιας οικονομίας που δεν συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή