Φορτία άνθρακα που δεν παραλαμβάνει η Ευρώπη κατευθύνονται προς την Ασία, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποθηκεύουν καύσιμα ενόψει του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες ήδη να ανεβαίνουν.

Ηλεκτρισμός: Από ΑΠΕ το 12% της παγκόσμιας παραγωγής – Κυρίαρχος ο άνθρακας

Αποστολές περίπου 7 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από την Κολομβία αναμένεται να εξαχθούν σε ασιατικές χώρες το επόμενο τρίμηνο, αντί για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον James Marshall, διευθύνοντα σύμβουλο της Berge Bulk. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, oι προορισμοί για τα καύσιμα, που χρησιμοποιούνται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και χαλυβουργίες, είναι κυρίως η Κίνα και η Ινδία.

Η Ευρώπη πέρσι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εισήγαγε από την Κολομβία περισσότερο άνθρακα κατά 23%, περίπου 30 εκατομμύρια τόνους συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της BRS Group. Ωστόσο, με τις τιμές του φυσικού αερίου να μειώνονται περισσότερο από 90% από τον Αύγουστο, όλο και πιο πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής επιστρέφουν στα εναλλακτικά καύσιμα.

Περισσότερος άνθρακας κατευθύνεται επίσης προς την Ασία από τη Νότια Αφρική, είπε στο Βloomberg ο Carl Tyler, επικεφαλής ναυλώσεων στο Noble Resources Group, σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη τις προηγούμενες μέρες.

Οι επιπλέον ποσότητες στην Κίνα θα αυξήσουν τα αποθέματα στα λιμάνια. Την ίδια στιγμή που αυξάνει τις εισαγωγές, η χώρα έχει επεκτείνει και την εγχώρια παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση που δημιουργεί η επανεκκίνηση της οικονομίας της. Όμως, η ζήτηση δεν έχει διατηρηθεί καθώς η ανάκαμψη της Κίνας δεν ήταν η αναμενόμενη μέχρι τώρα.

Αυτό, βέβαια, είναι πιθανό να αλλάξει όσο ο καιρός ζεσταίνεται και εναλλακτικές λύσεις όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια επηρεάζονται αρνητικά από τον παρατεταμένο αντίκτυπο της περσινής ξηρασίας και την προοπτική θερμότερων του κανονικού θερμοκρασιών και το φετινό καλοκαίρι.

Μια ισχυρότερη οικονομική απόδοση της Κίνας στο δεύτερο εξάμηνο θα ενίσχυε τις ανάγκες της σε ενέργεια, δήλωσε ο Johann Tan, αναλυτής στη μονάδα BMI της Fitch Solutions. «Ένα πιο ζεστό καλοκαίρι δίνει επίσης κίνητρο για υψηλότερες προμήθειες άνθρακα ως διασφάλιση έναντι των ελλείψεων ενέργειας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια