Με μικρές απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, αν και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους, κάνοντας ένα κρίσιμο βήμα για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στη Γερουσία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,38% στις 32.783 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,04% στις 4.177 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,10% στις 12.948 μονάδες.

Σε δίνη η βρετανική οικονομία παρά την άνοδο της στερλίνας

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Nordstrom σημειώνει άλμα άνω του 3%, αφού οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του οικονομικού της έτους ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. Από την άλλη, οι μετοχές της Salesforce υποχωρούν περισσότερο από 6% αφού η εταιρεία λογισμικού ανέβασε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, αλλά ανέφερε υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες από τις αναμενόμενες.

Το ανώτατο όριο χρέους

Ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης, δηλαδή περί της άρσης του ανώτατου ορίου χρέους, εγκρίθηκε με ψήφους 314-117 από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα περάσει τώρα από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

«Η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υπέρβασης αυτού του ζητήματος και η αγορά έχει τιμολογήσει μια λύση για το ανώτατο όριο του χρέους εδώ και αρκετό καιρό», σχολίασε ο Michael Landsberg, επικεφαλής επενδύσεων της Landsberg Bennett Private Wealth Management. «Άλλωστε, ο κίνδυνος αυτός αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω προσδοκιών ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα».

Ο άλλος πιθανός καταλύτης

Πέρα από τη μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους, όμως οι επενδυτές βλέπουν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 13-14 Ιουνίου ως άλλον πιθανό καταλύτη της αγοράς. Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Patrick Harker δήλωσε την Τετάρτη ότι τείνει προς την παύση της αύξησης των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ADP δείχνουν ότι οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Μάιο, καθώς ανήλθαν σε 278.000 έναντι 180.000 που ήταν η εκτίμηση συναίνεσης του Dow Jones. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μικρότερος από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Και τα δύο στοιχεία δείχνουν συνεχή ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, έναν τομέα της οικονομίας που παρακολουθείται στενά, δεδομένων των ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη ισχύς θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street