Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη η στερλίνα, εκμεταλλευόμενη την πτώση του δολαρίου μετά τις αναφορές αξιωματούχων της Fed περί ενδεχόμενης διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα αυτόν τον μήνα – και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν καθοδική πορεία της οικονομίας.

Fed – Καμπανάκι από δισεκατομμυριούχο επενδυτή: «Ανοησία» εάν κηρύξει τη νίκη στον πληθωρισμό

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) έδειξαν ότι οι βρετανικές τράπεζες ενέκριναν λιγότερα στεγαστικά δάνεια τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και η αξία των νέων δανείων επίσης μειώθηκε, υπογραμμίζοντας την αδυναμία στην αγορά κατοικίας.

Μια άλλη έκθεση έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009 κατά τους 12 μήνες έως τον Μάιο, με την αγορά κατοικίας της χώρας να αντιμετωπίζει περαιτέρω αντίξοες συνθήκες μετά την πρόσφατη εκτίναξη του κόστους δανεισμού.

Η στερλίνα αυξήθηκε τελευταία κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,2467 δολάρια και παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του ευρώ στις 85,90 πένες, κοντά στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων έξι μηνών.

Υποχώρησε κατά 1% έναντι του δολαρίου τον Μάιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από τον Φεβρουάριο, όταν είχε απώλειες 2,8%, αλλά εξακολουθεί να έχει σημειώσει άνοδο 3,1% μέχρι στιγμής το 2023. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα κέρδισε 2% τον περασμένο μήνα – η μεγαλύτερη άνοδος στη διάρκεια ενός μήνα από τον περασμένο Ιούλιο.

Oφθαλμαπάτη

Αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτή η φαινομενική επίδειξη δύναμης αποτελεί κάτι σαν οφθαλμαπάτη.

Η Βρετανία έχει την πιο αργή ανάπτυξη και τον υψηλότερο πληθωρισμό εντός της ομάδας των G7. Η BoE, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι άργησε πολύ να αυξήσει τα επιτόκια, θα πρέπει πιθανώς να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αυτό το μήνα, γεγονός που θεωρητικά θα πρέπει να δώσει στη λίρα ένα πλεονέκτημα έναντι του δολαρίου.

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο από το ανώτατο επίπεδο του 11,1% τον Οκτώβριο, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,9%, από 9,1% τον περασμένο Ιούνιο – όταν ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στο 9,4%.

Έκτοτε, η BoE αύξησε τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 4,50%. Η Fed, εν τω μεταξύ, χρειάστηκε μόλις επτά μήνες από τότε για να αυξήσει τα επιτόκια κατά το ίδιο ποσό, με τα αμερικανικά επιτόκια να βρίσκονται στο 5,25%.

Την Τετάρτη η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της BoE, Catherine Mann, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγαλύτερο πρόβλημα πληθωρισμού από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η ευρωζώνη.

Η Mann δήλωσε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού δείχνει σημάδια ότι διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω της ικανότητας των βρετανικών επιχειρήσεων να προωθούν αυξήσεις τιμών, καθώς και λόγω των αυξημένων μισθών, ενώ ο πυρήνας του γενικού πληθωρισμού υποχώρησε επίσης πιο αργά από ό,τι αλλού.

«Το χάσμα (μεταξύ του γενικού και του πυρήνα του ΔΤΚ) που έχω στη χώρα μου είναι πιο επίμονο από τα χάσματα που βλέπουμε σε οποιονδήποτε από τους γείτονές μου, τις ΗΠΑ ή τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε η Mann σε μια συζήτηση πολιτικής που διοργάνωσε η ελβετική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pictet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές