Μικρή αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 232.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαΐου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 235.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν ελαφρώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας


Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 5.296 σε 207.941 την περασμένη εβδομάδα, με αξιοσημείωτες αυξήσεις στη Νέα Υόρκη, το Οχάιο και το Ιλινόις.

Ισχυρή η αγορά εργασίας

Αν και η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τον ισχυρό περσινό ρυθμό, η ζήτηση για εργασία παραμένει ισχυρή. Η κυβέρνηση ανέφερε την Τετάρτη ότι υπήρχαν 10,1 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στα τέλη Απριλίου, με 1,8 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, πολύ πάνω από το εύρος 1,0-1,2 που συνάδει με μια αγορά εργασίας που δεν δημιουργεί υπερβολικό πληθωρισμό.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υπογραμμίστηκε και από άλλα στοιχεία την Πέμπτη που έδειξαν ότι οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, με τις προσλήψεις στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς και στους τομείς των φυσικών πόρων και των κατασκευών να βρίσκονται στην κορυφή

Η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της από τη δεκαετία του 1980.

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να είναι σφιχτές», εξηγεί στο Reuters η Nancy Vanden Houten, επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην Oxford Economics στη Νέα Υόρκη. Αν και αναμένουμε ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια σταθερά στην προσεχή συνεδρίασή της, απαιτείται μια πιο διαρκής χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας για να παραμείνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων μόνιμα μακριά από το τραπέζι»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή