Τη… σκόνη της Σιγκαπούρης βλέπει πλέον το Χονγκ Κόνγκ όσον αφορά στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 45 πόλεις σε εννέα αγορές στην Ασία-Ειρηνικό, η πόλη των 5,4 εκατ. κατοίκων ξεπέρασε το αντίπαλο δέος, το Χονγκ Κονγκ ως η πιο ακριβή πόλη στην περιοχή τόσο όσον αφορά τις αξίες των ενοικίων όσο και την αγοραπωλησιών.

Ειδικότερα, τα σπίτια στη Σιγκαπούρη μισθώνονται προς 2.600 δολάρια, «υπερβαίνοντας κατά πολύ» άλλες πόλεις όπως το Σίδνεϋ, η Μελβούρνη και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την έκθεση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Στέγασης Ασίας-Ειρηνικού του Ινστιτούτου Αστικής Γης (ULI) η μέση τιμή των ιδιωτικών κατοικιών της Σιγκαπούρης ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σε σύγκριση με τα 1,16 εκατομμύρια δολάρια του Χονγκ Κονγκ.

Χονγκ Κονγκ εναντίον Σιγκαπούρης

Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ «έπεσαν σημαντικά» το 2022, σύμφωνα με την ULI, η οποία  επικαλείται σημαντική αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων καθώς το Χονγκ Κονγκ συμβαδίζει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο, οι τιμές των κατοικιών του Χονγκ Κονγκ έπεσαν σε χαμηλό πέντε ετών, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων εκτόξευσαν προς τα πάνω το κόστος δανεισμού. Νωρίτερα η νομισματική αρχή του Χονγκ Κονγκ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 5,5%.

Η έκθεση ULI ανέφερε ότι «μια καθαρή εκροή πληθυσμού» και «λιγότερο αισιόδοξη άποψη» για την τοπική αγορά ακινήτων μείωσαν επίσης τη μέση τιμή πώλησης των κατοικιών του Χονγκ Κονγκ κατά 8,7% — από 1,27 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε περίπου 1,16 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Εν τω μεταξύ, οι ιδιωτικές κατοικίες της Σιγκαπούρης ξεπέρασαν τις κατοικίες του Χονγκ Κονγκ ως οι πιο ακριβές στην Ασία-Ειρηνικό, με τη διάμεση τιμή να αυξάνεται πάνω από 8% το περασμένο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, με βάση την έκθεση τα σπίτια στο Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να είναι τα πιο ακριβά σε βάση ανά τετραγωνικό μέτρο – κοστίζουν 19.768 δολάρια και «πολύ πάνω από τα διπλάσια» από τα μέσα στοιχεία για τη Σιγκαπούρη, το Σενζέν και το Πεκίνο.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Σιγκαπούρη αύξησε τους φόρους για τις αγορές ακινήτων εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες τιμές «θα μπορούσαν να υπερβούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη». Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι οι ντόπιοι και ξένοι αγοραστές κατοικιών θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Τιμές ενοικίασης

Τα ενοικιαζόμενα σπίτια της Σιγκαπούρης έχουν το υψηλότερο μηνιαίο ενοίκιο στην περιοχή, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 30% το 2022. Η ULI απέδωσε την αύξηση των ενοικίων σε διάφορους παράγοντες όπως η αύξηση των μεταναστών, η επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι νέοι επαγγελματίες που εγκαταλείπουν τα πατρογονικά σπίτια για περισσότερο χώρο και ελευθερία.

Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πτώση στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν σε περιφερειακές πόλεις ενώ υπήρξαν 11 σερί αυξήσεις επιτοκίων σε διάστημα 12 μηνών!

Τα ενοικιαζόμενα σπίτια στο Σύδνεϋ κοστίζουν κατά μέσο όρο 1.958 $ μηνιαίως, ενώ τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ήταν 1.732 $.

«Υπήρξε αντιστροφή της μετακίνησης του πληθυσμού πίσω στις πρωτεύουσες από το τέλος του Covid-19 το 2022. Αυτός ήταν πιθανώς ένας από τους λόγους για την αύξηση του μέσου ενοικίου στη χώρα», David Faulkner, πρόεδρος της ULI για την Ασία-Ειρηνικό είπε στο CNBC.

Προσιτότητα

Παρά το γεγονός ότι τα σπίτια της Σιγκαπούρης είναι τα πιο ακριβά στην περιοχή, η πόλη έχει και το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας με 89,3%. «Γενικά, η ιδιοκατοίκηση θεωρείται μη προσιτή όταν η αναλογία της διάμεσης τιμής κατοικίας προς το μέσο ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού υπερβαίνει το πέντε», αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα