Η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει μια σύγκριση τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο βασιζόμενη σε στοιχεία του περασμένου Μαρτίου. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φθηνότερες διακοπές είναι στην Τουρκία και την Αλβανία ενώ οι ακριβότερες στη Ελβετία.

Επιγραμματικά, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι γερμανοί τουρίστες μπορούν να υπολογίζουν σε χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα (21%), την Ισπανία (18%) και την Κύπρο (17%).

Οι πιο χαμηλές τιμές, σε σύγκριση με το κόστος διακοπών στη Γερμανία, εντοπίζονται στην Τουρκία (46%) και την Αλβανία (56%).

Συνεδριακός τουρισμός: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει: «Το αυξημένο κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα συμπιέζει τον προϋπολογισμό πολλών πολιτών για ταξίδια. Ιδίως σε χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης το επίπεδο τιμών για τις υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι σαφώς χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία».

Φθηνότερες διακοπές σε Αλβανία και Τουρκία

Στην Κροατία και την Κύπρο οι τιμές είναι κατά 17% φθηνότερες απ΄ ότι στην Γερμανία. Στην Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία, οι παραθεριστές δαπάνησαν 18% λιγότερα για την εστίαση και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στην Ελλάδα 21% και στην Πορτογαλία και τη Μάλτα 28%. Ακόμη φθηνότερες ήταν οι διακοπές για τους Γερμανούς στο Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, όπου διαμονή και εστιατόρια κόστιζαν περίπου τα μισά απ΄ότι στη Γερμανία (46%).

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία: «στην Τουρκία και την Αλβανία, το επίπεδο των τιμών ήταν το χαμηλότερο από όλες τις υπό εξέταση χώρες. Και στους δύο τουριστικούς προορισμούς το κόστος διακοπών είναι φθηνότερο από το μισό με περίπου 56%.

Για τους Γερμανούς οι πιο ακριβές διακοπές, σε σύγκριση πάντα με το κόστος στη Γερμανία, εντοπίζεται στην Ελβετία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Την πρωτιά έχει η Ελβετία όπου οι Γερμανοί πλήρωσαν 61% περισσότερα για διαμονή και διατροφή από ότι στην πατρίδα τους. Στη Δανία και τη Νορβηγία το κόστος αυξάνεται κατά 40%, η Φινλανδία κατά 25% ενώ η Σουηδία είναι λίγο πιο προσιτή με 17%.

Στην Ιρλανδία, οι παραθεριστές πληρώνουν 21% περισσότερα και στην Αυστρία 15%. Όσοι τέλος ταξίδεψαν στη Γαλλία, έναν επίσης δημοφιλή προορισμό διακοπών, πλήρωσαν περίπου 8% περισσότερα.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι πολλοί Γερμανοί σχεδιάζουν το καλοκαίρι διακοπές. Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Ιδρύματος για Ζητήματα του Μέλλοντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι το 16% των ερωτηθέντων προτίθεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Την ώρα που το 28% λέει ότι θα κάνει διακοπές στη Γερμανία, το 4% δηλώνει ότι θα ταξιδέψει σε Ελλάδα και Τουρκία, το 7% στην Ιταλία και το 8% στην Ισπανία.

Πηγή: DW, dpa, Reuters, Handelsblatt

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%