Μη πειστική ήταν η σημερινή αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τη σημερινή άνοδο δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος της τριήμερης πτώσης, η οποία «ευθύνεται» και για το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας (-0,25%). Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,73% στις 1.217,86 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 87,4 εκατ. ευρώ.

Οι αγοραστές παρέμειναν σήμερα επιλεκτικοί και επιφυλακτικοί, καθώς αν και βρίσκονται στα τερματικά, δεν έχουν θελήσει να πάρουν πρωτοβουλίες ακόμη. Και αυτό ερμηνεύτηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως αφενός κινήσεις τακτικής, καθώς θέλουν να έχουν καλύτερες τιμές αγορές, και αφετέρου ως ένδειξη φόβου για τα επίπεδα του ΧΑ.

Δεύτερη ημέρα ανόδου για τις ευρωαγορές

Η αγορά, επομένως, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο των βραχυπρόθεσμων, που θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μετεκλογικά τους κέρδη. Είναι άλλωστε μια εικόνα που παραδοσιακά και ευλόγως συμβαίνει μετά από μεγάλες ανόδους, με το «θόρυβο» των βραχυπρόθεσμων να θολώνει το τοπίο, έστω και προσωρινά, στις αγορές. Και το ζήτημα είναι το κατά πόσο οι «βιαστικοί» θέλουν να θυσιάσουν μέρος των κερδών τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα υπόλοιπα, δημιουργώντας έτσι μια διελκυστίνδα στο ταμπλό.

Ο προβληματισμός πάντως, ως επί το πλείστον εδράζεται επί του χρονισμού, καθώς η (χαμηλή) διακύμανση των ημερών οφείλεται ξεκάθαρα σε συναλλαγές βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δημιουργώντας τον παραδοσιακό «θόρυβο» στο ταμπλό. Ωστόσο, ο βασικός καταλύτης που οδήγησε τις τιμές των μετοχών έως εδώ, ήτοι η προεξοφλούμενη πολιτική σαφήνεια των επόμενων ετών, στέκει ακλόνητος χωρίς να έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι Alpha Bank, Βιοχάλκο, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Quest, Εθνική, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΕΛΧΑ και Πειραιώς. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank και Σαράντης, ενώ οι Motor Oil, Autohellas, Λάμδα και Ελλάκτωρ δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών