Με κέρδη κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού εν τέλει ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τον περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών για δύο χρόνια, λίγες ημέρες πριν από εκπνεύσει η προθεσμία που κινδύνευαν οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,41% στις 7.520 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,45% στις 15.925 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,63% στις 7.182 μονάδες.

Οι ΗΠΑ

Ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης πέρασε από τη Γερουσία αργά την Πέμπτη, δίνοντας ένα τέλος στο σήριαλ της αβεβαιότητας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα για το αμερικανικό χρέος. Η προσοχή επιστρέφει τώρα στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, στον κίνδυνο ύφεσης και στο αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει, θα διατηρήσει ή ακόμη και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους έχουν υποδείξει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιλέξει να μην κάνει μια ακόμη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη ισχύ των αμερικανικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών δαπανών και των παραγγελιών μεταποίησης.

Η ΕΚΤ

Στην Ευρώπη, η σημαντική πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι το ποσοστό 6,1% εξακολουθεί να είναι “πολύ υψηλό” και ότι ο κύκλος αυξήσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο του 2% “εγκαίρως”.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δώσει σταθερές ενδείξεις ότι θα αυξηθούν και πάλι τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι προοπτικές για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι πιο αβέβαιες.

Το κλίμα στην Ευρώπη

Το κλίμα στην Ευρώπη ωστόσο παραμένει θετικό, εξαιτίας του ότι η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, γεγονός που υποδηλώνει ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, πάνω από την αναμενόμενη αύξηση κατά 0,3% και σημαντική βελτίωση από την πτώση κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές