Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εκτός από τις πατάτες, που εξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προσκομίζουν φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά, ούτε θα υπόκεινται σε πρόσθετους φυσικούς ελέγχους ή ελέγχους ταυτότητας στα συνοριακά σημεία, τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου μοντέλου για τους ελέγχους εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της βρετανικής κυβέρνησης, γνωστό ως Border Target Operating Model (TOM).

Το προσχέδιο του νέου μοντέλου για τον έλεγχο της εισαγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2023 και βασίζεται στην κατηγοριοποίηση του κινδύνου με βάση τον τύπο του προϊόντος.

Εξαγωγές: Καλές οι προοπτικές για τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Προϊόντα χαμηλού κινδύνου

Με βάση αυτό, τα φρούτα και τα λαχανικά από την ΕΕ θεωρούνται προϊόντα χαμηλού κινδύνου, γι’ αυτό εξαιρούνται από συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους και δεν  χρειάζεται να υποβάλουν φυτοϋγειονομική πιστοποίηση ή προηγούμενη ειδοποίηση εισαγωγής, κατ’ αρχήν μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Εκτός από την πατάτα, που ήδη θεωρούνταν προϊόν υψηλού κινδύνου και συνεχίζει να περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία.

«Ωστόσο, οι κοινοτικοί εξαγωγείς θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισαγωγής που έχει ήδη επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ, τον Ιανουάριο του 2021 και οι οποίες, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο διοικητικό κόστος διαχείρισης αποστολών. περισσότερες διατυπώσεις τεκμηρίωσης. Υπό αυτή την έννοια, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν την τελωνειακή διασάφηση (DUA) και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορικών προδιαγραφών (ποιότητος) , και οι δύο προϋποθέσεις που είναι υποχρεωτικές από τον Ιανουάριο του 2021», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO