O πληθωρισμός στη Γερμανία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Τον Μάιο κυμάνθηκε γύρω στο 6%, ενώ ένα μήνα πριν βρισκόταν στο 7,2%. Οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι η πορεία του πληθωρισμού θα συνεχίσει και τους επόμενες μήνες να είναι πτωτική.

Γερμανία: Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένουν ωστόσο οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο οι καταναλωτές πλήρωσαν σχεδόν 17% περισσότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Σαφώς υψηλότερες ήταν οι αυξήσεις στα τρόφιμα στα τέλη του 2022. Ο Κάι Χούντες, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για το Εμπόριο IFH, εκτιμά πάντως ότι «η εποχή της εκτόξευσης τιμών έχει περάσει».

Ενδεικτικό για τη διαμόρφωση των τιμών στα τρόφιμα είναι το κόστος παραγωγής τους. Έτσι για παράδειγμα τον Απρίλιο το κόστος παραγωγής βουτύρου μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Ας σημειωθεί ότι ως επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία τα κόστη παραγωγής εκτοξεύθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 28%.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο

Στον αγώνα τιθάσευσης του πληθωρισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση το βασικού επιτοκίου. Μιλώντας χθες στο Ανόβερο σε συνάντηση των Ταμιευτηρίων η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν: «Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να τον περιορίσουμε στο επόμενο διάστημα στο 2%. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις έως ότου υπάρξει η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Από τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει επτά φορές το βασικό επιτόκιο. Παρατηρητές αναμένουν ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα υπάρξουν πιθανότατα ακόμα δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης έτσι ώστε το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί από 3,25% σήμερα στο 3,75% στο τέλος του 2023.

Dpa, Reuters

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή