Αδυναμία ανεύρεσης κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του συγχρηματοδοτούμενου από τη ΔΥΠΑ προγράμματος επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για νέους 25 – 39 ετών «Σπίτι Μου», διαπιστώνουν οι τράπεζες δύο μήνες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων.

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις έχουν ανέλθει σε 35.000, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της δράσης, αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Οι νέοι «αγκαλιάζουν» τη δράση χρηματοδότησης για κατοικία

Είναι χαρακτηριστικό πως με μόνο με 2.500 πελάτες να έχουν λάβει οικονομική προέγκριση από τις τράπεζες και να έχουν βρει το ακίνητο που θέλουν να αποκτήσουν, έχει δεσμευθεί περίπου το 50% των πόρων που θα διατεθούν (265 εκατ. ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν ότι μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων, για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση χρηματοδοτεί αποκλειστικά ακίνητα που είναι κατασκευασμένα τουλάχιστον πριν από 15 έτη, το εμβαδόν τους δεν ξεπερνά τα 150 τμ και η αξία τους τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι στιγμής μόνον 1 στους 10 ενδιαφερόμενους έχει βρει κατοικία που να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αυτό οφείλεται κατά την ίδια τόσο στην μικρή προσφορά ακινήτων που ικανοποιούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, όσο και στο γεγονός ότι η άνοδος της ζήτησης έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές τους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το μέσο ποσό των αιτήσεων διαμορφώνεται σήμερα πολύ κοντά στο ανώτατο όριο της δράσης, στη ζώνη των 125.000 ευρώ.

Ποιοι κάνουν αίτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δημογραφικά στοιχεία όσων έχουν υποβάλει έως σήμερα αίτημα δανειοδότησης μέσω του «Σπίτι μου».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, το ποσοστό εγκρισιμότητας φτάνει μέχρι στις στιγμής στο 60%, επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό κατά την κυρία Θεοφιλίδη.

Η πλειονότητα των αιτούντων είναι έγγαμοι, σε ποσοστό 60%, ενώ μόλις το 10% αφορά τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες που εξασφαλίζουν 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ.

Το 84% των αιτημάτων προήλθαν από μισθωτούς και το 13% από ελεύθερους επαγγελματίες (ατομικές επιχειρήσεις).

Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα). Ωστόσο εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%).

Ως προς την κατανομή των ηλικιών από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας προκύπτουν τα εξής:

-Το 23% αφορά ηλικίες από 25 – 30 ετών

-Το 28% ηλικίες από 30 – 35 ετών

-Το 49% ηλικίες από 35 – 40 ετών

Κατά τα άλλα, η πλειονότητα των αιτημάτων προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις αφορούν κατά βάση τις ακόλουθες περιφέρειες:

-Αττική 45%

-Κεντρική Μακεδονία 14%

-Δυτική Ελλάδα 6%

-Θεσσαλία 6%

Οι όροι του προγράμματος

Η δράση «Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ, προσφέρει άτοκα ή με 75% επιδότηση στο επιτόκιο στεγαστικά δάνεια, προς νέους ηλικίας 25 – 39 ετών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Απευθύνεται σε άγαμους, έγγαμους, πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονείς. Στην περίπτωση δε των ζευγαριών, αρκεί μόνο το 1 άτομο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο.

Το 75% του δανείου προέρχεται από κρατικά κεφάλαια και είναι άτοκο και το υπόλοιπο από τις τράπεζες, με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 1 ή 3 μηνών πλέον περιθωρίου από 2%.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ουσιαστικά έκπτωση 75% στους τόκους της χορήγησης, ενώ εάν ο δικαιούχος έχει ή αποκτήσει τρία τουλάχιστον παιδιά εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψή τους από τη ΔΥΠΑ.

Επιπλέον, τα δάνεια του προγράμματος απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς του Ν.128/75 μαζί με τη δόση κάθε μήνα, που σήμερα ανέρχεται σε ποσοστό 0,12%.

Οι δικαιούχοι

Για να κάνετε αίτηση πρέπει το ετήσιο μεικτό εισόδημά σας, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο εκκαθαριστικό, να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ και να μην ξεπερνά τα:

– 16.000€ για άγαμους.

– 24.000€ + 3.000€ ανά παιδί για έγγαμους ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

– 27.000€ + 3.000€ ανά παιδί, πέραν του πρώτου, για μονογονεϊκές οικογένειες.

Ως προ το ακίνητο, είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί ως 1η κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας άλλο ακίνητο κατάλληλο για τη διανομή σας στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο όπου εργάζεστε ή ασκείτε το επάγγελμά σας.

Από εκεί και πέρα, το ακίνητο που θα αποκτήσετε μέσω της δράσης θα πρέπει να:

– Είναι έως 150 τ.μ.

– Έχει εμπορική αξία έως 200.000€, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς.

– Είναι τουλάχιστον 15 ετών σε παλαιότητα, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής.

Επιπλέον, ότι το ακίνητο πρέπει να πληροί και τα ακόλουθα κριτήρια:

– Βρίσκεται εντός οικιστική περιοχής

– Βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματός σας

– Δεν έχει αυθαιρεσίες

– Διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες

– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο

– Δεν ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο Α’ ή Β’ βαθμού

Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως 150.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης δύναται να ανέλθει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς. Το υπόλοιπο ποσοστό, τουλάχιστον το 10%, καλύπτεται από ίδια κεφάλαια.

Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 3 έως 30 χρόνια, ενώ έχετε τη δυνατότητα να το εξοφλήσετε πρόωρα, μερικώς ή ολικώς, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Η διαδικασία των αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στο πρώτο σας ραντεβού θα πρέπει να προσκομίσετε:

– Δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας

– Τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και την πλήρη διεύθυνση του ακινήτου για το οποίο θέλετε να πάρετε δάνειο, εφόσον έχετε διαθέσιμα τα στοιχεία

Η τράπεζα επιβεβαιώνει αν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολογεί την αίτησή σας με τραπεζικούς όρους.

Εφόσον λάβετε οικονομική προέγκριση, έχετε 60 μέρες προθεσμία για να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα για το ακίνητο που θέλετε να αποκτήσετε.

Στη συνέχεια αποστέλλεται η αίτησή σας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για να ελέγξει αν:

– Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την ένταξή σας στο πρόγραμμα, ώστε να δεσμευτούν μέχρι να λάβετε την τελική έγκριση.

– Άλλος αιτών έχει ζητήσει να αποκτήσει το ίδιο ακίνητο.

Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την ΕΑΤ ενημερώνεστε για το αποτέλεσμά της και εφόσον έχει εγκριθεί, η τράπεζα προχωρά στην εκταμίευση του δανείου για την αγορά του ακινήτου που υποδεικνύετε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα