Εν μέσω έντονων ζυμώσεων, συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή οι συνομιλίες των μελών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη. Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, ότι ο πετρελαϊκό καρτέλ συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την πτώση των τιμών και τη διαφαινόμενη υπερπαραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters, ότι οι περικοπή στις ποσοστώσεις παραγωγής είναι μεταξύ των επιλογών που έχουν τεθεί στο τραπέζι για τη συνεδρίαση της Κυριακής.

Ο ΟΠΕΚ πραγματοποίησε μια ξεχωριστή σύντομη συνάντηση το Σάββατο, αλλά οι υπουργοί δεν έκαναν κανένα σχόλιο για πιθανές πολιτικές αποφάσεις στη συνέχεια.

Πετρέλαιο: Συνάντηση του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο με «φόντο» την παραγωγή

Σημαντικές περικοπές

Οι τρεις πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο bpd επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατομμύρια bpd και των εθελοντικών περικοπών 1,6 εκατομμυρίων bpd, που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.

Εάν εγκριθεί, αυτό θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια bpd, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Αυτός ο αριθμός είναι πρόωρος, δεν ασχοληθήκαμε με αυτά τα πράγματα (ακόμα)», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χάγιαν Αμπντέλ-Γκάνι πριν από τις συναντήσεις, όταν ρωτήθηκε για πιθανή περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Συνήθως οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.

Χειραγώγηση τιμών

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται υπερβολικά με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία ένα ψήφισμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ Αλ Μαζρούι πριν από τις συναντήσεις.

Οι υπουργοί μίλησαν σε δημοσιογράφους στα ξενοδοχεία τους στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στα κεντρικά του γραφεία σε δημοσιογράφους από το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Στις 23 Μαΐου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς πετρελαίου ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω «πόνο» στο μέλλον, κάτι που οι αγορές «διάβασαν» ως υπαινιγμό για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς.

«Συνεχίζω να συμβουλεύω [τους κερδοσκόπους] ότι θα μπλέξουν. Έκαναν ωχ τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται να δείξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι [ένας] παίκτης πόκερ… αλλά απλά θα τους έλεγα, προσέξτε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια