Η Nvidia είναι μία από τις λίγες εταιρείες που θα διατηρήσουν τη φετινή ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών, ακόμη και όταν οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη «δημιουργούν περισσότερους χαμένους παρά νικητές», σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους πρόσφατους αγοραστές μετοχών στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ.

Η Nvidia, της οποίας οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, έγινε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος κατασκευαστής τσιπ που σημείωσε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς οι επενδυτές εισέβαλαν σε εταιρείες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Nvidia: Η εταιρεία χωρίς όνομα που μπήκε στην ελίτ της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Στο πλαίσιο της Nvidia, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει μερικούς νικητές και ηττημένους. . . περισσότεροι χαμένοι παρά νικητές», καθώς διαταράσσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε όλες τις βιομηχανίες, δήλωσε στους Financial Times ο Ρατζίβ Τζάιν, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της GQG Partners, η οποία αγόρασε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Nvidia το πρώτο τρίμηνο και έκτοτε πρόσθεσε στο μερίδιό της.  Ανάμεσα στους προφανείς νικητές, εκτός από τη Nvidia, ο Τζάιν συγκαταλέγει την Alphabet, την Meta και άλλα μεγάλα ονόματατου κλάδου.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν εκτοξευθεί κατά 170 τοις εκατό φέτος, προσθέτοντας 575 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου – ένα κέρδος που βρίσκεται μόνο πίσω μόνοαπό τα 721 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 654 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν βάλει η Apple και η Microsoft αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Τζάιν ενώ πολλές εταιρείες ημιαγωγών είναι πιθανό να επωφεληθούν από τα υψηλά εμπόδια στην είσοδο και την ισχυρή ζήτηση για τα τσιπ τους, ορισμένες εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής μπορεί να καταλήξουν «στην πλευρά των χαμένων», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί τμήματα των επιχειρήσεών τους και «πολλά τα βασικά πράγματα που γίνονται θα είναι περιττά».

Η GQG Partners βρέθηκε στο προσκήνιο φέτος, όταν χάρισε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στον ινδικό όμιλο Adani Group, μετά την επίθεση ενός αμερικανικού μικροπωλητή που εξαφάνισε έως και 145 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της. Έκτοτε αύξησε το μερίδιό της στις εταιρείες του Ομίλου Adani.

Το «έναυσμα» για την ανοικοδόμηση του μερίδιού της στη Nvidia ήταν η άφιξη του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, το οποίο ο Τζάιν πιστεύει ότι θα προαναγγέλλει μια «κλιμακωτή συνάρτιση κερδών» για τη Nvidia. Η GQG αγόρασε για πρώτη φορά τη Nvidia το 2017, αλλά πούλησε το μερίδιο της πριν από 18 μήνες λόγω ανησυχιών για την υψηλή αποτίμησή της.

Η κυκλοφορία του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο δημιούργησε άνοδο της ζήτησης για τα τσιπ H100 της Nvidia, τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζένσεν Χουάνγκ περιέγραψε ως το πρώτο τσιπ που έχει σχεδιαστεί για γενετική τεχνητή νοημοσύνη—συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα κείμενο, εικόνες που μοιάζει με ανθρώπινο και περιεχόμενο.

Τον περασμένο μήνα η Nvidia παρουσίασε προβλέψεις πωλήσεων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street κατά περισσότερο από 50%.

Ο Τάιν επεσήμανε μια απόκλιση στον τομέα της τεχνολογίας, όπου μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας – που αποτελούν τεράστια τμήματα χρηματιστηριακών δεικτών – αποσυνδέονται από τους ζημιογόνους και παρασύρθηκαν υψηλότερα κατά το τελευταίο σκέλος μιας ανοδικής αγοράς που τροφοδοτείται από κίνητρα πανδημίας.

Το κύριο εμπόδιο για τη Nvidia είναι αν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Ο Τζάιν επεσήμανε ότι οι εταιρείες χάνουν κέρδη συνεχώς επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Nvidia σε αυτό το σημείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...