
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στη ρύπανση από τα πλαστικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτρέπει να τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν από την καθημερινότητά μας, και μας καλεί να «σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής». Όπως επισημαίνει «ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Σακελλαροπούλου: «Συγχαρητήρια εκ μέρους του ελληνικού λαού»
Η ανάρτηση
Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:
«Συζητάμε σε όλους τους τόνους για το περιβάλλον, υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναζητούμε λύσεις και πρακτικές που θα αποτρέψουν την περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Κι όμως, οι στεριές και οι θάλασσές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν χωματερές, όπου καταλήγουν απορρίμματα κάθε λογής. Καταστρέφουμε οικοσυστήματα και σωρεύουμε σε βυθούς και παραλίες πλαστικά. Υλικά που δεν διασπώνται, παραμένουν αυτούσια στο περιβάλλον, τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία ή και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, ενώ τα μικροπλαστικά, τα θραύσματα και οι ίνες του πλαστικού, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν σοβαρή απειλή ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.
Στις πανέμορφες ακτές μας ξεβράζονται τόνοι πλαστικών. Ολόκληρη η Μεσόγειος, «η πρώτη Εδέμ» σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίκνο πολιτισμού και κέντρο μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πλαστική σούπα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά επιβίωσης. Ήδη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναθεωρεί τη νομοθεσία της για τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.
Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αφιερωμένη φέτος στη ρύπανση από τα πλαστικά, ας τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν, από την καθημερινότητά μας. Ας σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής. Και ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Μητσοτάκης: «Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας»
«Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο κ. Μητσοτάκης επισύναψε στην ανάρτηση του σχετική αφίσα της ΝΔ με «τέσσερις δεσμεύσεις για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον» και προσέθεσε εξηγώντας ότι η ΝΔ έχει ως βασικό πυλώνα του προγράμματος της την “Πράσινη Ελλάδα” «ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά κυρίως να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον».
Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας. Ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά κυρίως να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον. #WorldEnvironmentDay https://t.co/75rPJ8auuj pic.twitter.com/q01wW21b3I
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) June 5, 2023


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία