Ανοδικά κινήθηκαν την Δευτέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent, μετά την ανακοίνωση της Σ. Αραβίας ότι μειώνει την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (mbpd). Ωστόσο την Τρίτη κινούνται και πάλι ανοδικά παρά τις προσπάθειες του Ριάντ να στηρίξει τις τιμές.

Η εθελοντική περικοπή ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την επέκταση των περιορισμών του ομίλου για ένα ακόμη έτος έως το τέλος του 2024, καθώς
οι παραγωγοί επιδιώκουν να βάλουν ένα τέλος στην πτώση των τιμών του αργού.

Πετρέλαιο: Γύρισαν πτωτικά οι τιμές του

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια μείωση που ανακοινώθηκε φέτος. Το προηγούμενο παράδειγμα τον Απρίλιο είχε μόνο σύντομο αντίκτυπο στις τιμές, με τις αγορές γρήγορα να επανεστιάζουν στους κινδύνους ανάπτυξης και στις προοπτικές των επιτοκίων. Ομοίως, οι τιμές την Τρίτη χαλαρώνουν καθώς το μάκρο σκηνικό επισκιάζει τις περικοπές.

Ωστόσο, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για τη ζήτηση πετρελαίου μπορεί να παραμείνουν στα θεμελιώδη μεγέθη βραχυπρόθεσμα,  η UBS «βλέπει»αρκετούς λόγους για τους οποίους οι τιμές του αργού είναι πιθανό να ανέβουν από εδώ και πέρα.

Οι απότομες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας προσθέτουν αξιοπιστία στη δύναμη των περιορισμών του ΟΠΕΚ+. Οι υποσχεθείσες μειώσεις στην παραγωγή για τον Ιούλιο θα μπορούσαν να παραταθούν εάν το υποστηρίξουν οι συνθήκες της αγοράς.

Για αυτό το λόγο, η UBS συστήνει buy και προβλέπει τις τιμές του αργού να φτάνουν μέχρι και τα 95 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2023, από 77,90 σήμερα.

Προτίμηση στα ομόλογα

Τα κέρδη μετοχών συνεχίζουν να οδηγούνται από μια μικρή ομάδα μετοχών τεχνολογίας. Ο τεχνολογικός δείκτης MSCI All Country World βρίσκεται τώρα σε premium 25% σε σχέση με τη  μέση τιμή. Για αυτό τον λόγο η UBS εκτιμά ότι οι προοπτικές για την πλειοψηφία των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ παραμένουν δυσμενείς. Η ελβετική τράπεζα,  εξακολουθεί να προτιμά τα ομόλογα από τις μετοχές στην παγκόσμια στρατηγική της, κυρίως τα υψηλότερης ποιότητας προϊόντα σταθερού εισοδήματος, όπως αυτά που προσφέρουν ταυτόχρονα ελκυστικές απόλυτες αποδόσεις όσο και αντιστάθμιση των οικονομικών κινδύνων και της αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities