«Εκρηξη» του κλάδου των ασφαλίσεων παρατηρείται το πρώτο τετράμηνο του 2023, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2022, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής.

ΤτΕ: Στα 19,125 δισ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις , οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με νεότερες απαντήσεις), από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 των ανωτέρω επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2022 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτει αύξηση κατά 6,7%  στις ασφαλίσεις ζωής και 10,2% για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Πίνακας 1: Συνολική Παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 (ποσά σε €)

«Εκρηξη» στις ασφάλειες ζωής και στα νοσοκομειακά προγράμματα

Αναλυτικά, βλέπουμε μια αύξηση 12,3% στις απλές ασφάλειες ζωής, ενώ όσον αφορά τις ασφάλειες που είναι συνδεδεμένες με επενδυτικά προϊόντα παρουσιάζεται μια μικρή πτώση κατά 1,4%.

Τα ασφάλιστρα που αφορούν συνταξιοδοτικά κεφάλαια, έχουν επίσης μια σημαντική άνοδο κατά 8,8%.

Στον κλάδο των ασφαλίσεων κατά ζημιών, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στα άσφιλιστρα αστικής ευθύνης αεροσκαφών, που τείνουν σε διπλασιασμό- αν και λαμβάνουν μόλις το 0,02% της συνολικής πίτας. Επιπλέον, οι ασφαλίσεις ασθενειών είδαν μια σημαντική εκτόξευση κατά 29,4%. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει το δε’υτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις κατηγορίες αστικής ευθύνης με 17%.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων που κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στην πίτα των ασφαλειών αστικής ευθύνης, παρουσίασε μια μικρή αύξηση κατά 1,5% για το πρώρο τετράμηνο συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2022.

Απρίλιος 2023

Μεμονωμένα, οΑπρίλιος αποτελεί έναν από τους πλέον παραγωγικούς μήνες. Αξιο αναφοράς, είναι το γεγονός ότι οι ασφάλειες ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις καταγράφουν άνοδο 44,7% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2022.

Επιπλέον, παρατηρείται τεράστια άνοδος στις ασφαλίσεις ασθενειών, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 54,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τέλος, σημαντική είναι και η άνοδος των ασφαλειών οχημάτων κατά 12,1% , αλλά και των εμπορευμάτων με 14,1% και των πλοίων με 18,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις