Τέσσερα καυτά θέματα θέτουν οι συνταξιούχοι προς επίλυση στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Πρόκειται για την χορήγηση των αναδρομικών, την επίλυση του θέματος της προσωπικής διαφοράς, την 13η σύνταξη και επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απευθύνει προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη – θεωρώντας ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός – και επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα απαιτούν λύσεις.

Συνταξιούχοι: Διπλό μπόνους για όσους συνεχίζουν να εργάζονται [παράδειγμα]

Αναδρομικά

Περιγράφει το πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ να δοθούν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζητά να επεκταθεί η χορήγησή τους σε όλους του συνταξιούχους.

Προσωπική διαφορά

Χαρακτηρίζει ως τεράστιο πρόβλημα το θέμα αυτό, το οποίο  σχετίζεται άμεσα με τις αυξήσεις που καταβάλλονται ήδη από το τρέχον έτος, στις κύριες συντάξεις. Φέτος περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος ή ολόκληρες της αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν (7,75%), επειδή έγινε κακή χρήση της προσωπικής διαφοράς. Ρωτά τι προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα και της χορήγησης νέας αύξησης στις συντάξεις το 2024.

13η σύνταξη

Το Δίκτυο εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι χάνουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ από την μη καταβολή της 13ης σύνταξης και ζητούν την πλήρη (και όχι κουτσουρεμένη) επαναφορά της.

ΕΚΑΣ

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι το 30% των κύριων συντάξεων είναι έως 500 ευρώ το μήνα, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.  Το Δίκτυο ζητά να επανέλθει το ΕΚΑΣ, που κακώς καταργήθηκε το 2015 με το τρίτο μνημόνιο. Καλεί την επόμενη κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους με την επαναφορά του ΕΚΑΣ και όχι με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, που ισοδυναμούν με επέκταση της φτώχειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax