Σταθερές παρέμειναν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Τετάρτη, με τους traders να παρακολουθούν στενά τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, παρέμεινε σταθερή στο 2,37%, έχοντας σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας ήταν υψηλότερη κατά 3 bps στο 4,19%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται ελαφρώς πτωτικά στο 3,75% με το spread να διαμορφώνεται στις 132 μονάδες.

Προαναγγελία αυξήσεων

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προανήγγειλε συνέχιση των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη της στη βελγική εφημερίδα De Tijd η Σνάμπελ υποστήριξε πως η ΕΚΤ «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει» συγκριτικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ευρωτράπεζα προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, ενώ τον Απρίλιο αυτός διαμορφώθηκε στο 7%.

Σνάμπελ-ΕΚΤ: Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σημαντικά

Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η κ. Σνάμπελ τόνισε ο υποκείμενος πληθωρισμός – στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, λόγω υψηλής μεταβλητότητας – «αποδεκνείεται πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να παίζουν κομβικό ρόλο λόγω της επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους κλάδους».

Ο Σνάμπελ θεωρείται ως ένα από τα γεράκια στο συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων.

Το έτερο γεράκι της ΕΚΤ, ο Ολλανδός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ, χαρακτήρισε υπερβολικά αισιόδοξες τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές  για την πορεία του πληθωρισμού.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Για το επόμενο έτος έχουν ήδη προεξοφλήσει ακόμη και μειώσεις των επιτοκίων» είπε το γεράκι της ΕΚΤ μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ευρωζώνη: Ποια στοιχεία του πληθωρισμού «οπλίζουν» τα γεράκια

«Ακριβώς σε μια τέτοια κατάσταση, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδος νομισματικής σύσφιγξης για να κρατηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο θα αυξήσει τον κίνδυνο νέας πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις  των υψηλών τιμών ενέργειας

Σύμφωνα με τον Κνοτ στην ευρωζώνη παρατηρούνται πλέον δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ως εκ τούτου θα είναι πιο δύσκολο να μειωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος με την ελπίδα να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας σημαντική πώληση των κρατικών ομολόγων.

Οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά περαιτέρω 25 μονάδες βάσης,  σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.

Το έντοκο γραμμάτιο

Στο 3,84% διαμορφώθηκε η απόδοση των εντόκων γραμματίων ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους).

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στο 3,75%.

ΟΔΔΗΧ: Προσφορές 2,15 δισ. ευρώ για τα δύο ομόλογα – Υπερκαλύφθηκε πέντε φορές η ζήτηση

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.510 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,51 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

812,5 εκατ. ευρώ από 6μηνα έντοκα γραμμάτια

Υπενθυμίζεται ότι ΟΔΔΗΧ άντλησε χθες  812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, με την απόδοση να παραμένει σταθερή, στο 3,50%, όσο και η προηγούμενη έκδοση του Απριλίου.

Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,13 από 1,81 τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές