Δεκτή έγινε από ολλανδικό δικαστήριο η αστική αγωγή που κατέθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις σε βάρος της αεροπορικής εταιρίας KLM για διαφημίσεις που φέρεται να παραπλάνησαν τους καταναλωτές σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της.

KLM: Συνεργασία με σπουδαστές της AeroDelft για κατασκευή αεροσκάφους υδρογόνου

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αγωγή μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Οι δικαστές έκαναν αποδεκτή την αγωγή που κατέθεσε η Fossil Free Netherlands. Η ολλανδική θυγατρική της Air France, KLM, αρνείται ότι προβάλλει ψευδώς μια οικολογική ταυτότητα (το λεγόμενο “greenwashing” – “πράσινο ξέπλυμα”) και υποστήριξε τον Απρίλιο πως η οργάνωση δεν εκπροσωπούσε τους περισσότερους πελάτες της KLM και δεν είχε το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή.

Όμως οι δικαστές αποφάνθηκαν πως η οργάνωση έχει τη βάση για να καταθέσει αγωγή. “Επειδή αυτή είναι μια υπόθεση γενικού ενδιαφέροντος, δεν είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθεί ποια ομάδα ανθρώπων αντιπροσωπεύει με τη στενή έννοια η Fossil Free Netherlands”, αναφέρει η απόφαση.

“Η σημερινή απόφαση δείχνει πως οι οργανώσεις για την προστασία του κλίματος έχουν θέση στην καταπολέμηση του ‘greenwashing'”, δήλωσε η Χίσκε Αρτς της Fossil Free.

“Όσο οι μεγαλύτεροι ρυπαντές συνεχίζουν να μας αποκοιμίζουν με επιδέξιες εκστρατείες μάρκετινγκ, η κλιματική δράση δεν θα υλοποιηθεί”.

Η KLM, που υποστηρίζει ότι διέκοψε την εκστρατεία της “Fly Responsibly”(“Πετάξτε υπεύθυνα”) που ήταν ο αρχικός στόχος της αγωγής της Fossil Free, δήλωσε πως προσβλέπει στην πλήρη υποστήριξη της υπόθεσής της.

“Η KLM είναι φιλόδοξη στην κλιματική προσέγγισή της και θέλει να εμπλέξει τους πελάτες της στο θέμα”, ανέφερε σε μια απάντηση.

“Μαθαίνουμε πάντα και συνεχίζουμε να κοιτάμε την επικοινωνία μας για να προσδιορίσουμε τι μπορεί να γίνει καλύτερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια”.

Η Fossil Free επιδιώκει να σταματήσει η εταιρεία τη σχετική διαφήμιση, να ζητήσει συγγνώμη από τους πελάτες και να στείλει διόρθωση σε μεγάλες ολλανδικές εφημερίδες.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την υπόθεση, περιλαμβανομένης της Client Earth, λένε πως είναι μία από ένα κύμα αγωγών εναντίον διαφημίσεων στην αεροπορική βιομηχανία, που άντλησαν έμπνευση από απόφαση ορόσημο του 2021 που διέτασσε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές της.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις που αμφισβητούν την ιδέα του “Fly Responsibly” υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος αεροπορικών ταξιδιών.

Μέτρα όπως η φύτευση δέντρων ώστε να αντισταθμιστούν οι εκπομπές ή η ανάμιξη μικρών ποσοτήτων καυσίμων που δεν βασίζονται σε ορυκτά με κηροζίνη δεν επαρκούν και οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τη ρύπανση μόνο με το να πετάνε λιγότερο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green