Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς καταγράφοντας άνοδο. Η στενότερη προσφορά που θα προκύψει από την περαιτέρω μείωση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία και το ενδεχόμενο να υπάρξει παύση στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τον περιορισμό στη ζήτηση και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τιμή του αργού Brent ενισχύθηκε κατά  42 σεντς ή 0,55% στα 77,37 δολάρια το βαρέλι και του  West Texas Intermediate κατά 42 σεντς, ή 0,58%, στα 72,95 δολάρια.

Φυσικό αέριο: Ποια στοιχεία προβληματίζουν την Ευρώπη

Στη τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+  η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την απόφαση της να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο, προχωρώντας σε μεγαλύτερη μείωση από την τελευταία συμφωνία που είχαν ανακοινώσει αφνιδιαστικά τα μέλη του ΟΠΕΚ+  τον Απρίλιο. Τα μέλη του μεγαλύτερου πετρελαϊκού καρτέλ προσπαθούν να ενισχύσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

«Με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ να έχει ολοκληρωθεί, η προσοχή μετατοπίζεται προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Fed όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα», εξηγεί στο Reuters  ο Tamas Varga της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM. Ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα παραλείψει μια αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου πριν η μείωση της προσφοράς αρχίσει να στραγγίζει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, πρόσθεσε.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου. Αλλά μια σημαντική μειοψηφία αναμένει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση φέτος.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε ελαφρώς καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Και οι δύο δείκτες έκλεισαν με άνοδο που άγγιξε το 1% την Τετάρτη, υποστηριζόμενοι από το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, αν και τα κέρδη παρέμειναν περιορισμένα από την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων καυσίμων και τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία.

«Οι τιμές του πετρελαίου προσπαθούν να ανακάμψουν τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της IG, Yeap Jun Rong. «Αλλά είναι ένας αγώνας».

Μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης προκάλεσε ανησυχία για τη ζήτηση, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 451.000 βαρέλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής
Commodities |

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στο ράλι της τιμής του χρυσού - Ερμηνεύοντας τους αριθμούς

Στο επίκεντρο της ζήτησης για χρυσό και της εκτόξευσης της τιμής του βρίσκεται η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου