Βιώσιμες επενδυτικές προοπτικές στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη, την υδροηλεκτρική ενέργεια αλλά και το LGBTQ+ βλέπει η UBS σε νέο της ενημερωτικό σημείωμα. 

Ειδικότερα για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) τονίζει ότι ήταν ένα από τα πιο καυτά θέματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμηνιαίων ανακοινώσεων κερδών, με τις αναφορές να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Η αισιοδοξία των επενδυτών μπορεί να οδηγεί σε ράλι σε brand τεχνολογίας, αυξάνοντας τις αποτιμήσεις.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία μπορεί να ταυτίζονται σύμφωνα με κάποιους, ωστόσο κατά την άποψη της UBS, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλούς κλάδους, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την εκπαίδευση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ως εργαλείο και ως διαρθρωτικός οδηγός.

Εργαζόμενοι και καταναλωτές υπέρ των φιλο-ΛΟΑΤΚΙ επιχειρήσεων

Το μέλλον της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Οι καυτές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει σοβαρά τα παγκόσμια αποθέματα ταμιευτήρων τα τελευταία χρόνια. Παρά τη σταθερή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε με διψήφια ποσοστά σε όλη τη νότια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα το 2022. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 69% της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το 16% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αστάθεια της παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη αξιοπιστία του.

Όμως, ενώ η αστάθεια της προσφοράς έχει κυριαρχήσει πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) το αποδίδει στη μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται τώρα η υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Επίσης, επί του παρόντος παραμένει η πλέον διαθέσιμη μορφή αποθηκευμένης ανανεώσιμης ενέργειας, αντισταθμίζοντας τις ασυνέπειες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι ένας πλήρης κύκλος όλων των υφιστάμενων ταμιευτήρων υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποθηκεύσει συνολικά 1.500 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ή σχεδόν το ήμισυ της ετήσιας ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης αποδοτική —οι σύγχρονοι υδροστρόβιλοι μπορούν να μετατρέψουν περίπου το 90% της διαθέσιμης ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια έναντι του μέσου όρου των ηλιακών συλλεκτών που είναι μόλις 20%. Και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ανταγωνιστική έναντι των συμβατικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επένδυση με το βλέμμα στο LGBTQ+

Κατά την άποψη της UBS, οι εταιρείες που είναι καλύτερες στην πρόσληψη και τη διατήρηση στελεχών από διαφορετικά υπόβαθρα είναι πιθανό να είναι πιο καινοτόμες και κερδοφόρες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τη συμπερίληψη ατόμων LGBTQ+.

Ο αριθμός των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ+ είναι συχνά υπομετρημένος, καθώς είναι απίθανο να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό στο χώρο εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνονται ελεύθερα ως τέτοιοι έχει αυξηθεί στο 7% επί του παρόντος, σύμφωνα με την Gallup. Στις ΗΠΑ, ένα στα πέντε άτομα της Gen Z αυτοπροσδιορίζεται ως μη ετεροφυλόφιλος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 71% των Αμερικανών υποστήριξε τον γάμο ομοφύλων το 2022, υποδηλώνοντας μια ευρεία κοινωνική αποδοχή. Εκτός από τη δυνητικά υψηλότερη κερδοφορία, οι εταιρείες που εστιάζουν στη διαφορετικότητα μπορεί επίσης να είναι στην καλύτερη θέση για να τραβήξουν την προσοχή αυτής της νεότερης, πιο κοινωνικά εστιασμένης γενιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders