Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός κύκλος κεφαλαιουχικών δαπανών. Το αναπτυξιακό κεφάλαιο είναι πιθανό να παραμείνει άφθονο, ενώ μια επιτάχυνση της ψηφιοποίησης φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό αναφέρεται σε σημερινό σημείωμα της UBS, σύμφωνα με την οποία, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετούν επιλεκτικά βραχυπρόθεσμα, και, όπως συνιστά η τράπεζα, προτιμώντας το σταθερό εισόδημα έναντι των μετοχών σε έναν τακτικό ορίζοντα, η τράπεζα συμβουλεύει τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πιο μακροπρόθεσμες «κοσμικές» τάσεις.

Αγορές: Ποια funds «ξεφορτώνονται» μετοχές όσο όσο – Γιατί είναι κακά νέα για τις διεθνείς αγορές

Τα δεδομένα

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,7% την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν ότι οι συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος δεν σημειώνουν κάποια πρόοδο, μόλις μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αργά την Τετάρτη υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου.

Οι επενδυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι ότι η Fed θα έχει τα δεδομένα που χρειάζεται για να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας έδειξαν ότι η οικονομία μπορεί να μην επιβραδυνθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Τα χρηματιστήρια

Παρά την αβεβαιότητα, τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να τιμολογούν υψηλά την πιθανότητα θετικών προοπτικών για την οικονομία βραχυπρόθεσμα.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε 18,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη 12 μηνών, ένα premium περίπου 14% του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό, αναφέρει στο σημείωμά της η UBS, ενισχύει την άποψή της ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία για τις μετοχές, ειδικά στις ΗΠΑ, παραμένει περιορισμένη.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν πρέπει να παραβλέπουν τις δυνατότητες για μια κοσμική βάση bull market στη πορεία της δεκαετίας, ανάλογη με την περίοδο της ξέφρενης δεκαετίας του 1920, της λεγόμενης Roaring 1920s, με σταθερή ανάπτυξη πάνω από 2%, πτώση του πληθωρισμού, ισχυρή αγορά εργασίας, εκτίναξη της παραγωγικότητας και επαναστατικές τεχνολογικές αλλαγές, γράφουν οι αναλυτές της UBS.

Οι υποστηρικτικοί παράγοντες για μια τέτοια εξέλιξη συνοψίζονται στα εξής:

·       Για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σημαντικός κύκλος κεφαλαιουχικών δαπανών.

·       Η Bank of America εκτιμά ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταποίησης θα φτάσουν τα 850 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, αυξημένες κατά 60% από την προ-πανδημική αιχμή του 2019 των 532 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η McKinsey εκτιμά ότι η αναγγελθείσα ή σε εξέλιξη επένδυση σε μονάδες κατασκευής ημιαγωγών είναι 180 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και ακόμη 80 δισ. δολάρια υπό εξέταση. Αυτή η προοπτική υποστηρίχθηκε από τα κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, στα οποία πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν σε άνοδο.

·       Το αναπτυξιακό κεφάλαιο είναι πιθανό να παραμείνει άφθονο. Το Pitchbook αναφέρει ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) των ΗΠΑ ανήλθαν αθροιστικά σε περίπου 97 δισεκατομμύρια δολάρια το δ’  τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023, περίπου ισόποσες με το δ’ τρίμηνο του 2021.

·       Μια επιτάχυνση της ψηφιοποίησης φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πανδημία έδειξε ότι οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογία για να διευθύνουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους με τρόπους που κάποτε θεωρούσαν αδιανόητους. Το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 έχει επιταχύνει έκτοτε τον ρυθμό της ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών μοντέλων. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτή την ευκαιρία, με τις δαπάνες πληροφορικής να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από το γενικό κεφάλαιο. Εξ ου και η UBS συνιστά, στους επενδυτές να παρακολουθούν τις πιο μακροπρόθεσμες «κοσμικές» τάσεις. Ένα κοσμικό ανοδικό σενάριο αυξημένης ανάπτυξης, ταχείας αύξησης παραγωγικότητας και πτώσης του πληθωρισμού που φαινόταν απίθανο πριν από ενάμιση χρόνο και ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι, τώρα τουλάχιστον φαίνεται εφικτό, υπογραμμίζουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των παρατηρήσεων της UBS, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αναφέρει, η έκρηξη Nvidia πυροδοτεί φρέσκο ράλι AI. Στην ερώτηση εάν αυτό το ράλι είναι «φούσκα», οι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Ωστόσο, συνιστούν: «με ορισμένες μετοχές τώρα να είναι αρκετά ακριβές, προτείνουμε στους επενδυτές να γίνουν πιο επιλεκτικοί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες