Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα που διανύουμε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η οποία κύλησε σχετικά ήρεμα αφού απουσίασαν οι μεγάλες εξάρσεις και οι μεταβολές.
Άλλωστε οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ολοκληρώνει τη δική της διήμερη συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Fed vs ΕΚΤ: Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες την επόμενη εβδομάδα

Με αυτά κατά νου, οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση κινήθηκαν συντηρητικά και επικράτησαν οι πωλητές έναντι των αγοραστών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,15%, με τον κλάδο των χημικών να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα με απώλειες 1,97% και τον τραπεζικό 0,84%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,25%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 0,49%, στο -0,12% ο CAC 40 στο Παρίσι.

Οι επενδυτές φάνηκαν σήμερα προβληματισμένοι από τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του 2023 εισήλθε σε τεχνική ύφεση, καθώς κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολή για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος την προσεχή εβδομάδα. Η προσμονή των χρηματαγορών αναφορικά με τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης διαφέρει.

Για τη Fed, η κοινή συναίνεση είναι ότι οι αξιωματούχοι της δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια, αποφασίζοντας να κάνουν μια παύση μετά τις διαδοχικές αυξήσεις, διατηρώντας έτσι το βασικό επιτόκιο στο 5,25%.

Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση για την ΕΚΤ, καθώς οι χρηματαγορές τιμολογούνται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το βασικό επιτόκιο στο 3,50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών