Υψηλότερα των 1.260 μονάδων διατηρείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με ήπια μεν άνοδο δε, μια θετική μεταβολή που καταγράφεται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, εν αναμονή της βραδυνής αξιολόγησης του οίκου αξιολόγησης Fitch. Ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,34% διαπραγματευόμενος στις 1.262,42 μονάδες, με τον τζίρο συναλλαγών να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Αγορές: Νέα πτώση για την τουρκική λίρα – Εν αναμονή της Fed οι επενδυτές

Ακόμη και αρνητικό να είναι το πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα ολοκληρώσει την εβδομάδα (με τέσσερις συνεδριάσεις καθώς τη Δευτέρα ήταν κλειστή εξαιτίας της αργίας του Αγίου Πνεύματος) με κέρδη τα οποία μέχρι χθες ξεπερνούσαν το +3,40%.

Ο Ιούνιος

Αν εξαιρεθεί το -0,79% της 1η Ιουνίου, στις υπόλοιπες πέντε συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει κέρδη. Μετρώντας αντίστροφα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, από την «επιστροφή» μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, τα συνολικά κέρδη υπερβαίνουν το +11,30%. Καθόλου άσχημα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η οποία πάντα περικλείεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έδειξε ότι για την επόμενη τετραετία η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια κυβέρνηση. Και πλέον με την αβεβαιότητα να έχει φύγει από το κάδρο, η μεγάλη προσμονή για τους επενδυτές -και όχι μόνο- είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Η σημερινή αξιολόγηση

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η σημερινή «ετυμηγορία» του οίκου Fitch δεν θα φέρει την πολυπόθητη επιστροφή στην επενδυτική διαβάθμιση, καθώς δεν συνηθίζεται οι οίκοι να αναβαθμίζουν μια χώρα κι ενώ βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για να μην θεωρηθεί ότι διαμορφώνουν κλίμα. Έκπληξη όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αν ο οίκος αξιολογήσει θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ένα «κρυφό» μήνυμα για πολλούς για το επόμενο «ραντεβού» με τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Η σημερινή συνεδρίαση

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές και σήμερα δεν δείχνουν την τάση να προβούν σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών, δείγμα ότι αναμένουν το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχει ακόμη πορεία.

Ναι μεν οι κινήσεις είναι μετρημένες και στοχευμένες προς τις τραπεζικές μετοχές και τη μετοχή της Jumbo, ωστόσο οι μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που σήμερα ξεχωρίζουν.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Ελβαλχαλκόρ, Jumbo, Lamda, Mytilineos είναι οι μετοχές που παρουσιάζουν κέρδη άξια λόγου. Απεναντίας πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Ελλάκτωρ, Σαράντης και Εθνική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών