Μια ομάδα εκ των κορυφαίων μεγιστάνων της Ρωσίας καρπώνονται μερίσματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λαμβάνοντας πληρωμές από τις εταιρείες τους, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, πέντε δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις βιομηχανίες πετρελαίου, νικελίου και λιπασμάτων είναι οι κορυφαίοι κερδισμένοι σε μερίσματα, έχοντας εισπράξει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα από τις εταιρείες τους από την αρχή του 2022, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με πολλές ρωσικές εταιρείες που ανέστειλαν ή ακύρωσαν τις πληρωμές μερισμάτων στον απόηχο των κυρώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αντίγκουα: Προσπαθεί να ξεφορτωθεί το σούπερ γιοτ – φάντασμα Ρώσου μεγιστάνα

Το πρόβλημα βέβαια που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί οι ρώσοι μεγιστάνες είναι ότι λόγω των δυτικών κυρώσεων αδυνατούν να επενδύσουν όπως και όπου επιθυμούν τα απροσδόκητα κέρδη τους.

Η απομόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο ωθεί τις επενδύσεις ρώσων μεγιστάνων σε τοπικές εταιρείες, κάτι που γενικώς απέφευγαν όλη την περίοδο προ του πολέμου. Ωστόσο φαίνεται πως η ρωσική ελίτ προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταπολεμική πραγματικότητα.

«Οι δυτικές κυρώσεις έκλεισαν ουσιαστικά τις πόρτες στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και τους ώθησαν πιο στενά στα χέρια του Κρεμλίνου. Αυτό, φυσικά, αυξάνει τον έλεγχο της Ρωσίας στον πλούτο τους και υποστηρίζει τις εκκλήσεις του Πούτιν προς τις ελίτ να επενδύσουν στη Ρωσία και να φέρουν τα χρήματα πίσω στην πατρίδα», δήλωσε η Liana Semchuk, αναλύτρια στη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Sibylline.

Ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ (φωτο), εκ των συνιδρυτών της Lukoil, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της χώρας, υπέβαλε προσφορά για να αποκτήσει ποσοστό μετοχών που αντιστοιχεί σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Yandex, τη κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Bloomberg, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική επένδυση του μεγιστάνα σε επιχειρηματικό τομέα εκτός του πετρελαίου.

Εξαγορές και επεκτάσεις σε νέους κλάδους

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και ο μεγαλύτερος μέτοχος του κολοσσού εξόρυξης MMC Norilsk Nickel. Ο Ποτάνιν έχει επεκταθεί στον χρηματοοικονομικό τομέα, αγοράζοντας μερίδιο 35% στην TCS Group Holding Plc, πιο γνωστή ως Tinkoff Bank, μια από τις κορυφαίες εταιρείες fintech της Ρωσίας. Αγόρασε επίσης τη Rosbank από τη Societe Generale μέσω της εταιρείας συμμετοχών του Interros και είναι ένας από τους πλειοδότες της Yandex μαζί με τον Αλεκπέροφ.

Για δισεκατομμυριούχους ενέργειας όπως ο Αλεκπέροφ, ο Λεονίντ Μίκελσον και ο Γκενάντι Τιμτσένκο, τα τεράστια κέρδη τους έχουν εκτιναχθεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, έδωσε στους μετόχους τα υψηλότερα μερίσματα στην ιστορία της, ενώ η Lukoil πραγματοποίησε τη δεύτερη μεγαλύτερη πληρωμή.

Η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Phosagro του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Γκούριεφ κατέγραψε επίσης τα υψηλότερα στην ιστορία της κέρδη πέρυσι, καθώς τα αυστηρότερα logistics για τους Ρώσους παραγωγούς προκάλεσαν ελλείμματα σε ορισμένες αγορές, οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο.

Ο Ποτάνιν και ο Γκούριεφ υπόκεινται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ ο Tιμτσένκο υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Αλεκπέροφ και ο Μίκελσον έχουν γίνει στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από μεγάλες εταιρείες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της Norilsk Nickel τον Απρίλιο συνέστησε επίσης να παραβλεφθούν τα τελικά μερίσματα για το 2022, επικαλούμενος αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και καθώς έληξε η συμφωνία των μετόχων με τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο United Co Rusal International που απαιτούσε μεγάλες πληρωμές μερισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως