Όταν μια 77χρονη γιαγιά της Αγίας Πετρούπολης εγγράφηκε σε μαθήματα ζωγραφικής το 2017, έμοιαζε σαν μια απλή συνταξιούχο που απολάμβανε ένα χόμπι στα τέλη της ζωής της. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Violetta Prigozhina είχε ανοίξει τη δική της γκαλερί τέχνης, με το όνομα «Colors of Life», στην κεντρική λεωφόρο Μπολσόι. Σύντομα εξέθετε τους δικούς της πίνακες, διοργάνωνε πάρτι και προσέλκυε την προσοχή των εθνικών μέσων ενημέρωσης.

Βέβαια, αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουν οι περιστασιακοί επισκέπτες της γκαλερί είναι ότι η καλλιτέχνης έχει έναν διάσημο γιο: τον Yevgeny Prigozhin, τον ιδρυτή της εταιρείας Wagner, που έχει αναδειχθεί ως ισχυρός πολέμαρχος στην ευρείας κλίμακας εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία — και ο οποίος είναι επίσης ένας από τους πιο διαβόητους κατηγορούμενους εγκληματίες πολέμου στον πλανήτη. Η Wagner, ο ιδιωτικός στρατός που ίδρυσε, έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βιασμών και βασανιστηρίων, ενώ η επιχειρηματική του αυτοκρατορία έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια εγκληματική οργάνωση» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πώς ο Πούτιν κλέβει τον χρυσό του Σουδάν και ο ρόλος των μισθοφόρων της Wagner

Στο παρασκήνιο η οικογένεια

Όπως αναφέρουν οι FT, δεδομένης της δημοσιότητας που έχει τραβήξει ο Prigozhin τα τελευταία χρόνια, υπήρξε εκπληκτικά πολύ λίγη προσοχή στην οικογένειά του. Μέχρι και μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, τα ίδια τα παιδιά του Prigozhin μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ, απολαμβάνοντας μια διεθνή πολυτέλεια, ακόμη και όταν ο πατέρας τους και οι εταιρείες του βρίσκονταν υπό κυρώσεις από το 2016. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς Ρώσους μεγιστάνες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και των οποίων οι συγγενείς ζουν μόνο από την περιουσία τους, οι δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι τα μέλη της οικογένειας του Prigozhin έπαιζαν εδώ και χρόνια ενεργό ρόλο στις πολλαπλές επιχειρήσεις του.

Καθώς ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία πέρυσι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν επιβάλλοντας κυρώσεις όχι μόνο σε ηγετικές προσωπικότητες κοντά στο Κρεμλίνο αλλά και στις οικογένειές τους. Δύο από τα παιδιά του Prigozhin και η σύζυγός του υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η μητέρα του καλλιτέχνη βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και του Καναδά για τον ρόλος τους στην Wagner.

H μητέρα του Prigozhin

Η νίκη της Violetta

Ωστόσο, παρόλο που η διεθνής οργή για τις δραστηριότητες της Wagner έχει αυξηθεί, έχει αποδειχθεί δυσκολότερο από το αναμενόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην οικογένεια του Prigozhin. Τον περασμένο μήνα η Violetta Prigozhina, πλέον 83 ετών, κέρδισε μια απροσδόκητη νίκη σε δικαστήριο της ΕΕ. Οι δικηγόροι της έπεισαν τους δικαστές του πρώτου τμήματος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι δεν είχε οικονομικούς δεσμούς με τον γιο της ή την κύρια εταιρεία του, την Concord. Οι περιορισμοί εναντίον της άρθηκαν και το Συμβούλιο της ΕΕ καταδικάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά της έξοδα.

Η επιτυχία της Prigozhina στην προσφυγή κατά των κυρώσεων της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με την απόφαση βασίστηκε σε στοιχεία από τη Wikipedia, υπογράμμισε τη νομική πολυπλοκότητα. «Είναι αμέλεια», λέει ο Petras Auštrevičius, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Λιθουανία. «Ο Prigozhin και πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και κρατικοί αξιωματούχοι εργάζονται ανοιχτά εναντίον της Δύσης και την ίδια στιγμή αυτοί και οι οικογένειές τους απολάμβαναν τη δυτική πολυτέλεια». Πιστεύει ότι η ήπια προσέγγιση προς την οικογένεια Prigozhin συνέβαλε στην ικανότητα του αφεντικού Wagner να χτίσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. «Παραβλέψαμε και υποτιμήσαμε τον ιδιωτικό στρατό του Prigozhin», λέει. «Δεν πήραμε τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή».

Τα άλογα

Ο Prigozhin έχει καταδικάσει τους «προδότες» στις ελίτ της Ρωσίας που, όπως είπε, «ζουν στο εξωτερικό, κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, μεγαλώνουν παιδιά στο εξωτερικό». Ωστόσο, μέχρι πέρυσι, αυτό ήταν το είδος του τρόπου ζωής που απολάμβαναν ορισμένοι από την οικογένειά του – κυρίως στο show jumping (υπερπήδηση εμποδίων) -, το ακριβό άθλημα που προτιμούσαν τα παιδιά των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας και των Ευρωπαίων αριστοκρατών. Στις 20 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους – τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή – μια ξανθιά Ρωσίδα έφηβη αγωνίστηκε σε μια ερασιτεχνική διοργάνωση στο θέρετρο Oliva της Μεσογείου, κοντά στη Βαλένθια στην Ισπανία. Το κορίτσι ήταν η Veronika Prigozhina, η μικρότερη από τις δύο κόρες του Prigozhin. Τερμάτισε τέταρτη, με χρηματικό έπαθλο 50 ευρώ.

Τα αρχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας (FEI), το διοικητικό όργανο της ιππασίας, δείχνουν πώς από το 2014, η Veronika και η Polina, η μεγαλύτερη κόρη του Prigozhin, αγωνίστηκαν εκτός Ρωσίας σε εκατοντάδες αγώνες με δεκάδες άλογα, με ονόματα όπως Happy Feet, Brunetti και Zitana σε αγώνες σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία.

Στα τέλη του 2019, με τις κυρώσεις που εκδόθηκαν κατά της προσωπικής περιουσίας του Prigozhin, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού του τζετ, σχεδόν όλα τα άλογα που ίππευαν οι δύο κόρες του εγγράφηκαν ξαφνικά ξανά στη Ρωσική Ομοσπονδία Ιππασίας στα ονόματα άλλων ανθρώπων. Η Polina συνέχισε να αγωνίζεται σε αγώνες στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η FEI είπε στους FT ότι «δεν έχει ούτε εξουσία ούτε δικαιοδοσία να καθορίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία ενός αλόγου», κάτι που αποτελεί θέμα της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών.

Τα ρωσικά αρχεία δείχνουν πώς τα παιδιά του Prigozhin είχαν όλα μετοχές στις εταιρείες του πατέρα τους, με αυτά τα μερίδια να ανταλλάσσονται συχνά μεταξύ τους. Το 2019, η Polina έγινε μέτοχος σε μια ρωσική εταιρεία με την επωνυμία Lakhta Plaza, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε υπό κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022. Η Lakhta Plaza, η οποία βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του Pavel, σύμφωνα με εταιρικές καταθέσεις, έχει κοινό ελεγκτή και αριθμό τηλεφώνου με ρωσικές εταιρείες που έχουν στείλει βαρύ βιομηχανικό εξοπλισμό σε εταιρείες εξόρυξης και υλοτομίας στην Αφρική. «Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχουμε στοχοποιήσει αυτά τα άτομα πολύ νωρίτερα από ό,τι κάναμε», λέει ο Tom Keatinge, ειδικός σε κυρώσεις στο Royal United Services Institute.

Σύμφωνα με την έφεση κατά των κυρώσεων της ΕΕ από τη μητέρα της Prigozhin, η μόνη της συμμετοχή στην επιχείρηση του γιου της ήταν όταν κατείχε μετοχές στην Concord Management and Consulting από το 2008 έως το 2017 και, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε καμία επιρροή στην εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι δικηγόροι της είπαν ότι «δεν έχει συνδεθεί με κανέναν τρόπο με τις εταιρείες που συνδέονται με τον γιο της για περισσότερα από πέντε χρόνια και τονίζει ότι είχε μόνο μια περιορισμένη και προσωρινή ανάμειξη στη διαχείριση της Concord Management and Consulting εκείνη την εποχή». Οι δικαστές της ΕΕ συμφώνησαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους, οι μόνοι δεσμοί της με τον γιο της ήταν οικογενειακοί και δεν υπήρχε αποδεδειγμένη οικονομική σχέση μεταξύ τους.

Επικαλύψεις

Τα εταιρικά αρχεία και οι λογαριασμοί της γκαλερί τέχνης της Violetta, ωστόσο, αποκαλύπτουν αρκετές επικαλύψεις μεταξύ αυτής και της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του γιου της. Το 2021, σύμφωνα με τα ρωσικά φορολογικά της αρχεία, η γκαλερί ελεγχόταν από μια μικροσκοπική εταιρεία συμβούλων της Αγίας Πετρούπολης που ονομάζεται Accent, η οποία ανέφερε ετήσιο κύκλο εργασιών 14 εκατομμυρίων ρουβλίων το 2022, ή λίγο κάτω από 200.000 δολ., και ένα προσωπικό πέντε ατόμων. Η Accent είναι επίσης ο ελεγκτής σχεδόν όλων των εταιρειών του Yevgeny Prigozhin, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων οντοτήτων που σχηματίζουν την Concord καθώς και πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων ακινήτων.

Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο της ΕΕ, η Violetta είπε ότι δεν είχε ποτέ σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο εταιρειών του Prigozhin. Ωστόσο, τα email που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι ο σύζυγος της Violetta είναι ανώτερο στέλεχος σε άλλη εταιρεία του ομίλου Concord. Σε αλληλογραφία που διέρρευσε φαίνονται μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η Violetta βοήθησε τις προσπάθειες του γιου της να ανατρέψει τις κυρώσεις.

Οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της οικογένειας του Prigozhin, εν τω μεταξύ, έχουν φέρει κάποιο κόστος: οι κόρες του αφεντικού της Wagner δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο. Τα άλογα στα οποία αγωνίστηκαν δεν έχουν εμφανιστεί σε διεθνείς αγώνες μετά την εισβολή και τώρα υπόκεινται σε γενική απαγόρευση εγγραφής στη Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2022, η FEI απαγόρευσε σε Ρώσους ή Λευκορώσους αναβάτες να εμφανίζονται στις διοργανώσεις της. Με την οικογένειά του πλέον περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Prigozhin επινοεί νέους τρόπους για να αποφύγει τις κυρώσεις. Η Veronika, η μικρότερη κόρη που έκλεισε τα 18 τον Μάρτιο, είναι τώρα το μόνο μέλος της άμεσης οικογένειάς του που δεν υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης — γεγονός που φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε η οικογένεια Prigozhin.

Η Violetta, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να εκθέτει τις ελαιογραφίες της στη γκαλερί της. Τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς οι δυνάμεις της Wagner βομβάρδιζαν την πόλη Μπαχμούτ, έκανε δηλώσεις σε μια εκπομπή σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή