Η JP Morgan κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία καλούμενη να καταβάλει 290 εκατ. δολάρια για την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 σε φυλακές των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διακίνησης και κακοποίησης ανηλίκων.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία διευθετεί αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν από άγνωστη γυναίκα, τον περασμένο Νοέμβριο,για λογαριασμό θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Επστάιν σε μια περίοδο περίπου 15 ετών.

Απορρίφθηκε η αγωγή του Τζες Στάλεϊ κατά της JPMorgan

Η τράπεζα και οι δικηγόροι των θυμάτων ανέφεραν ότι κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διευθέτηση» της αγωγής εκ μέρους των θυμάτων και ότι «η διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων των μερών, ειδικά των επιζώντων που ήταν οι θύματα της τρομερής κακοποίησης του Επστάιν».

Η αγωγή υποστήριζε πως η JP Morgan αγνόησε προειδοποιήσεις για την εμπλοκή του χρηματιστή στη διακίνηση και την κακοποίηση ανήλικων γυναικών. O Επστάιν παρέμεινε πελάτης της JP Morgan έως το 2013, πέντε χρόνια αφότου καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση.

Η κατάθεση Ντάιμον

Ο διακανονισμός επετεύχθη περίπου δύο εβδομάδες αφού ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan και ένας από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της Wall Street, έδωσε κατάθεση όπου υποστήριξε πως γνώριζε ελάχιστα πράγματα για τον Επστάιν πριν από τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2019.

«Οι διακανονισμοί σηματοδοτούν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε σε δήλωση η Sigrid McCawley, δικηγόρος των θυμάτων και στις δύο αγωγές.

Από την πλευρά της, η JP Morgan έχει υποβάλλει αγωγή εναντίον του πρώην επικεφαλής της, Τζες Στάλεϊ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τυχόν ζημιές της τράπεζας ως απόρροια των σχέσεων με τον Επστάιν.

Στο μεταξύ, τον Μάιο η Deutsche Bank δέχθηκε να καταβάλλει το ποσό των 75 εκατ. δολαρίων σε γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τον εκλιπόντα, ύστερα από μήνυσή τους. Οι ίδιες κατηγορούσαν την τράπεζα πως είχε διευκολύνει τις δραστηριότητες του Επστάιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή