Σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Τζέφρι Επσταϊν κατέληξε η JPMorgan, προκειμένου να κατευνάσει τον σάλο που προκλήθηκε με αλλεπάλληλες καταγγελίες για μακροχρόνια σχέση της με τον αποθανόντα καταδικασθέντα για σεξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που γνωστοποιούν διεθνή μέσα ενημέρωσης, διευθετείται αγωγή που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για λογαριασμό θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Επσταϊν σε μια περίοδο 15 χρόνων, με τον αριθμό τους να ξεπερνάει και τα 100.

Επστάιν: Ο δισεκατομμυριούχους Στέφεν Ντέκοφ αγόρασε τα δύο ιδιωτικά νησιά του διαβόητου εγκληματία

Στην ανακοίνωσή τους, οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι της τράπεζας αναφέρουν ότι κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διευθέτηση» της αγωγής εκ μέρους των θυμάτων και ότι «η διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων των μερών, ειδικά των επιζώντων που ήταν οι θύματα της τρομερής κακοποίησης του Επσταϊν», κρατώντας, ωστόσο, κλειστά τα χαρτιά τους για το ποσό του διακανονισμού.

Η συμφωνία διευθέτησης επετεύχθη περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, σε μαραθώνια κατάθεσή του υποστήριξε ότι ίσα που είχε ακουστά τον διαβόητο εγκληματία επενδυτή πριν από τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2019 με τις βαρύτατες κατηγορίες.

Η αγωγή

Η μήνυση που υποβλήθηκε από τα θύματα κατηγορεί την JPMorgan ότι συνέχισε να αγνοεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τη δράση του Επσταϊν ακόμη και αφού ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε για υπόθεση με θύμα μια έφηβη στη Φλόριντα το 2008. Η καταγγελία αναφέρει σαφώς ότι η τράπεζα αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα σημάδια για την ειδεχθή δράση του Επσταϊν γιατί ήταν πλούσιος πελάτης με ακόμη πιο πλούσιες γνωριμίες.

Οι καταθέσεις που «καίνε»

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι New York Times, υπάλληλοι της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ είχαν υποβάλει πολυάριθμες αναφορές για ύποπτη δραστηριότητα του πολύφερνου πελάτη της συνδεόμενες με επανειλημμένες μεγάλες αναλήψεις μετρητών.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ακόμη ότι μετά τον χαρακτηρισμό του Επσταϊν ως «πελάτη υψηλού κινδύνου» το 2006, η τράπεζα δεν διέκοψε τις συναλλαγές μαζί του, παρά τα δημοσιεύματα με για καταγγελίες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κακοποιητική του δράση σε βάρος έφηβων κοριτσιών και αποδείξεις ότι μέρος των αναλήψεων που πραγματοποιούσε συνδέονταν με αυτήν.

Η JPMorgan είχε συναλλαγές με τον πελάτη της από το 1998 έως το 2013 περίπου.

Η τράπεζα έχει δηλώσει πολλές φορές πριν από τη σημερινή συμφωνία ότι δεν βοήθησε με κανέναν τρόπο τον Επσταϊν να διαπράξει «τα αποτρόπαια εγκλήματά του» και ότι «εκ των υστέρων, οποιαδήποτε σχέση μαζί του ήταν λάθος».

Ο διακανονισμός με την Deutsche Bank

Σε άλλη αγωγή, οι συνήγοροι των θυμάτων του εγκληματία διαπραγματεύτηκαν τον Μάιο ένα σχέδιο διακανονισμού 75 εκατομμυρίων δολαρίων με την Deutsche Bank, η οποία διαδέχθηκε την JPMorgan ως βασικός τραπεζίτης του Επσταϊν.

Η Deutsche, η οποία τερμάτισε τη σχέση της μαζί του το 2028, πλήρωσε πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων στις ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης το 2020 για τους ισχυρισμούς ότι απέτυχε να επιβλέψει επαρκώς τις οικονομικές της συναλλαγές.

Στον διακανονισμό της Deutsche Bank, τα θύματα θα δικαιούνται το καθένα από 75.000 έως 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα.

Το επόμενο βήμα επί της διαδικασίας είναι να εγκριθούν οι διακανονισμοί και με τις δύο τράπεζες από το Ομοσπνδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν.

Αγωγή και από τις Παρθένους Νήσους

Η JPMorgan εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια αγωγή από την κυβέρνηση των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, όπου ο Επσταϊν φέρεται να είχε την έδρα του για την ειδεχθή δράση του. Αυτή η αγωγή παραμένει η μεγαλύτερη εκκρεμής υπόθεση που σχετίζεται με τον Επσταϊν μετά από χρόνια αστικών αγωγών κατά της περιουσίας του και την καταδίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ το 2021 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ως συνεργού.

Σύμφωνα με τους NYT, ο ίδιος δικαστής, ο Red Rakoff, προεδρεύει και της σχετικής αγωγής από την κυβέρνηση των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ.

Οι Παρθένοι Νήσοι υποστηρίζουν ότι η JPMorgan θα πρέπει να της καταβάλει αποζημίωση επειδή επέτρεψε στον Επσταϊν να οργανώσει μια ολόκληρη επιχείρηση κακοποιητικής σεξουαλικής διακίνησης στην ιδιωτική του κατοικία στο νησί Σεντ Τόμας, κατηγορία την οποία η τράπεζα απορρίπτει, αντιτείνοντας ότι οι εκεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αγαστή συνεργασία με τον εγκληματία για είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Όπως επισημαίνουν οι NYT, δύο από τις επιχειρήσεις του Επσταϊν έλαβαν επικερδείς φορολογικές ελαφρύνσεις από τις Παρθένους Νήσους, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο αφότου η JPMorgan τερμάτισε τη σχέση της μαζί του, οι Παρθένοι Νήσοι ενέκριναν μια πρώτη στο είδος της άδεια boutique banking για τον εγκληματία.

Ο δικαστής Rakoff εξετάζει κατά προτεραιότητα τις αγωγές εναντίον της JPMorgan, με περισσότερες από δώδεκα καταθέσεις που δόθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τζέιμι Ντίμον και του Αλμπερτ Μπράιαν Τζούνιορ, κυβερνήτη των Παρθένων Νήσων.

«Οι τράπεζες έχουν να παίξουν ρόλο»

Ένας από τους δικηγόρους των θυμάτων, ο Ντέιβιντ Μπόις, δήλωσε σχετικά με την προτεινόμενη διευθέτηση με την JPMorgan: «Πήρε πολύ χρόνο, πάρα πολύ καιρό, αλλά σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τους επιζώντες του Τζέφρι Επσταϊν».

Μια δεύτερη δικηγόρος, η Σίγκριντ ΜακΚόλεϊ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι διακανονισμοί σηματοδοτούν ότι οι τράπεζες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και τον τερματισμό της σεξουαλικής εμπορίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή