Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει ισχυρότερη συνεργασία με την Κίνα για τις εμπορικές επενδύσεις και τις ροές ενέργειας και όχι ανταγωνισμό, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.
«Αναγνωρίσαμε τη σημερινή πραγματικότητα ότι η Κίνα έχει προβάδισμα και θα συνεχίσει να έχει αυτό το προβάδισμα. Δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε την Κίνα, πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε στο CNBC κατά τη διάρκεια της Αραβο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης την Κυριακή.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει αξία στη συνεργασία με την Κίνα, επειδή έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην απόκτηση των «σωστών κατασκευαστών» ειδικά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Δεν θα πάμε ποτέ ξανά σε αυτό το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
Όταν ρωτήθηκε γιατί ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ έχει τα μάτια του στην Κίνα, ο Αμπντουλαζίζ είπε ότι πιστεύει ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας εξακολουθεί να αυξάνεται και είναι μια πίτα που η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να κατακτήσει.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και οι Σαουδάραβες αναδείχθηκαν ως ο κορυφαίος προμηθευτής του εμπορεύματος στην Κίνα τον Απρίλιο, παρά το φθηνό πετρέλαιο που προσφέρεται από τη Ρωσία.
Τον Μάρτιο, η κρατική Saudi Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες για διυλιστήρια , προμηθεύοντας 690.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στις Rongsheng Petrochemical και Zhejiang Petrochemical. Οι συμφωνίες ήρθαν μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Νέες συνεργασίες
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με άλλους», είπε επίσης ο υπουργός την Κυριακή, αναφέροντας την Ευρώπη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική μεταξύ των μερών με τα οποία η χώρα έχει εμπορικές σχέσεις.
Η διάσκεψη στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αυξανόμενων οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δύο κινούνται σε όλο και πιο τεταμένες σχέσεις με τη Δύση.
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τον Μάρτιο μια απόφαση για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης , ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας που απαριθμεί τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας ως πλήρη μέλη.
Όταν ρωτήθηκε για τους σκεπτικιστές που επικρίνουν τους αυξανόμενους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας και Κίνας, ο Αμπντουλαζίζ απάντησε: «Το αγνοώ εντελώς».
Παρομοίασε τις επιχειρηματικές συναλλαγές με ένα δοχείο που δεν χρειαζόταν να μοιράζεται μεταξύ των χωρών, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία «θα πάει εκεί όπου έρχονται ευκαιρίες [της]». «Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα στρατηγικό σε αυτό».
«Είμαστε μια Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε αυτό που το αποκαλώ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές παγκόσμιες ευκαιρίες».
Latest News
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post