H μία έχει τα λεφτά. Η άλλη τη φανέλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε μια σύγκρουση οικονομικών ανισοτήτων και ευρωπαϊκών φιλοδοξιών, η Ίντερ και η Μάντσεστερ Σίτι πρόκειται να αναμετρηθούν στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο με το MEGA να μεταδίδει απευθείας αυτή τη μάχη στις δέκα το βράδυ.

Η Ίντερ βρίσκεται στο κατώφλι της ευρωπαϊκής δόξας για τέταρτη φορά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι, που υποστηρίζεται από τον πλούτο του Άμπου Ντάμπι, αντιπροσωπεύει την επιτομή ενός νεόπλουτου συλλόγου.

Η πρόσφατη επιστροφή της μεγάλης Ίντερ στο γήπεδο αποτελεί παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον τίτλο της Serie A πριν από μόλις δύο χρόνια και έφτασε στον τελικό του Champions League αυτή τη σεζόν, ο ιταλικός σύλλογος επιβαρύνεται από ένα τεράστιο χρέος.

Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες Suning, αντιμέτωποι με περιορισμούς στις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, έλαβαν έκτακτο δάνειο 275 εκατομμυρίων ευρώ από την Oaktree Capital, με αναφερόμενο επιτόκιο 10%. Βαρύ αν μη τι άλλο…

Για να εξισορροπήσει την οικονομική της κατάσταση, η Ίντερ αναγκάστηκε πέρυσι να πουλήσει τους σταρ Ρομέλου Λουκάκου (ξαναγύρισε από την Τσέλσι) και Αχράφ Χακίμι για σημαντικά ποσά, μετά την αποχώρηση του προπονητή Αντόνιο Κόντε.

Η αποτυχία αποπληρωμής του δανείου εντός ενός έτους θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Oaktree Capital να αναλάβει τον έλεγχο του συλλόγου, κάτι που θυμίζει την εξαγορά της Μίλαν το 2018 από την Elliott Management.

Η Ίντερ κατέγραψε συνεχόμενες ζημίες ρεκόρ 245,6 εκατομμυρίων ευρώ και 140 εκατομμυρίων ευρώ τις δύο τελευταίες λογιστικές σεζόν λόγω του κλεισίματος των γηπέδων που σχετίζονταν με την πανδημία.

Οι όροι αποπληρωμής του δανείου, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις, έχουν εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των λειτουργιών του συλλόγου.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Ίντερ, Ερνέστο Παολίγιο, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου, Στίβεν Ζανγκ, μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τη συμφωνία και να πουλήσει τον σύλλογο.

Ενώ η Ίντερ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, η Μάντσεστερ Σίτι έχει μετατραπεί σε παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη υπό την ιδιοκτησία του Ομίλου Άμπου Ντάμπι Γιουνάιτεντ, με επικεφαλής τον Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

Άγγιξαν την ευρωπαϊκή δόξα, με την πρώτη τους εμφάνιση στον τελικό του Champions League το 2021, αν και έχασαν με 1- 0 στο Οπόρτο από την Τσέλσι.

Η άνοδος της Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή σημαδεύτηκε από συνεχείς επιτυχίες στην Premier League, εξασφαλίζοντας πέντε τίτλους τις τελευταίες έξι σεζόν.

Η οικονομική ευρωστία του συλλόγου τονίστηκε από τα καταγεγραμμένα έσοδά του ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ την περασμένη σεζόν, τοποθετώντας τον στην κορυφή της Deloitte Football Money League.

Ωστόσο, η ταχεία άνοδός τους…ξύπνησε τις αρχές, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play της UEFA.

Πάντως και η Παρί Σεν Ζερμέν (PSG), που υποστηρίζεται από την Qatar Sports Investments, έχει επίσης ξοδέψει υπερβολικά σε παίκτες σταρ, συμπεριλαμβανομένων των Νεϊμάρ, Κιλιάν Εμπαπέ και Λιονέλ Μέσι, δεν έχει κατακτήσει το Champions League.

Η οικονομική ικανότητα της PSG και η επικείμενη επιστροφή της Νιούκαστλ στο Champions League, που τροφοδοτείται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αντικατοπτρίζουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο όπου οι παραδοσιακές ελίτ αγωνίζονται να συμβαδίσουν μεταξύ δόξας και χρήματος.

Η σύγκρουση της Ίντερ με τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League συμβολίζει μια κομβική στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η απίθανη πορεία της Ίντερ σε συνδυασμό με την οικονομική της κατάσταση απεικονίζει την επισφαλή θέση των παραδοσιακών δυνάμεων.

Η Μάντσεστερ Σίτι αντιπροσωπεύει την άνοδο των συλλόγων που υποστηρίζονται από το κράτος (τα αραβικά κυρίως) και τις οικονομικές ανισότητες που διαμορφώνουν το σύγχρονο παιχνίδι.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο τελικός του Σαββάτου θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον της Ίντερ και την πορεία του αθλήματος.

Καθώς η μάχη ξετυλίγεται στον αγωνιστικό χώρο, οι αντίθετες οικονομικές συνθήκες μεταξύ των δύο συλλόγων φαίνονται μεγάλες, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αναδεικνύει την πολύπλευρη φύση του πιο όμορφου παιχνιδιού στον κόσμο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι