
Δικαιούται ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί της συγκυβέρνησης να λάβουν το εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ, που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ναι, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του γερμανικού υπ. Εσωτερικών, το οποίο δεν εξαιρεί από καταβολή του εφάπαξ επιδόματος τον καγκελάριο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπ. Εσωτερικών, αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de, το εν λόγω επίδομα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού προκύπτει από τη συλλογική σύμβαση για τους υπαλλήλους σε κρατικές υπηρεσίες της ομοσπονδίας και των κρατιδίων.
Επίδομα πληθωρισμού στους δημόσιους υπαλλήλους
Με άλλα λόγια η συλλογική σύμβαση αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης δικαστές, στρατιωτικούς και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το σχέδιο νόμου για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε κοινοβουλευτική διαβούλευση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε ακριβώς.
Κριτική από Ένωση Φορολογούμενων και αντιπολίτευση
Η πρόβλεψη καταβολής του επιδόματος πληθωρισμού στον καγκελάριο και τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν είναι νομότυπη και παρεπόμενη συνέπεια των μισθολογικών προσαρμογών για το σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.
Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάριο Τσάγια μιλώντας στην Βild αναφέρει ότι «πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να βάζουν χρήματα στην άκρη από παντού, εξαιτίας του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας. Αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη επίδομα πληθωρισμού. Προκαλεί λοιπόν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση θέλει να καταβάλει ένα τέτοιο επίδομα από τα χρήματα των φορολογούμενων σε υπουργούς με εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα».
Επικριτική εμφανίζεται και συμπρόεδρος της Αριστεράς Ζανίν Βίσλερ: «Πάντα υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να υποστηριχθούν γενναιόδωρα. Ο καγκελάριος και το υπουργικό του συμβούλιο αναμφίβολα δεν αποτελούν μέρος αυτών». Μάλιστα η ίδια εκτιμά ότι «είναι εν τέλει ζήτημα ευπρέπειας να γίνει μια σχετική ρύθμιση και να μην δεχθούν αυτό το επίδομα».
Έντονη είναι και η αντίδραση της Ένωσης Φορολογούμενων, με τον πρόεδρό τους Ράινερ Χολτσνάγκελ να ζητά «είτε την άμεση αλλαγή του νόμου, είτε τη συμβολική παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου από την καταβολή αυτού του ειδικού επιδόματος».
Βild: Τα μισθολογικά του υπ. Συμβουλίου στο μικροσκόπιο
Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον έχουν και τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυριακάτικη Bild σχετικά με τις απολαβές του καγκελαρίου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και τις εκτιμήσεις για τις αυξήσεις που μπορούν να λάβουν.
Συγκεκριμένα, ο καγκελάριος Σολτς λαμβάνει μηνιαίο μισθό ύψους 20.703 ευρώ, βουλευτική αποζημίωση 5.162 και αφορολόγητο επίδομα 4.567 ευρώ. Μελλοντικά προβλέπεται αύξηση μισθού ύψους 1.306 ευρώ και από πρώτης Ιουλίου αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 134 ευρώ. Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί το εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα ύψους 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα ένας κορυφαίος υπουργός, όπως ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, λαμβάνει υπουργικό μισθό 16.815 ευρώ μηνιαίως, βουλευτική αποζημίωση 5.162 ευρώ και αφορολόγητο επίδομα που ανέρχεται στα 3.851 ευρώ. Μελλοντικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βild, προβλέπονται αύξηση μισθού ύψους 1.100 ευρώ, αύξηση βουλευτικής αποζημίωσης 134 ευρώ συν το επιπλέον εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα 3.000 ευρώ.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια