Την άμεση ανάγκη εξεύρεσης τρόπων που θα αυξήσουν τις δεξιότητες των απασχολουμένων στην επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας, ειδικά στις τεχνικές ειδικότητες που πιέζονται από την ψηφιοποίηση, αλλά και το χάσμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων για τη διάγνωση αναγκών δεξιοτήτων».
Οι ραγδαίες αλλαγές απαιτούν προσαρμογές
Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, οι οικονομικές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κυρίως οι απανωτές οικονομικές, υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις έχουν -μεταξύ άλλων παραγόντων- προξενήσει σημαντικές αλλαγές στα επαγγέλματα και στα εργασιακά καθήκοντα.
H αντίστοιχη μεταβολή των περιεχομένων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που προετοιμάζουν τα άτομα για την εργασία και την άσκηση των επαγγελμάτων, είναι αναπόφευκτη ανάγκη. Aπό όλες τις πλευρές, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι στα εθνικά συστήματα δεξιοτήτων, από την διάγνωση αναγκών, στην υλοποίηση δράσεων απόκτησης δεξιοτήτων μέχρι την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κοινωνικών εταίρων που συμμετείχαν στο συνέδριο.
Συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, «η ενεργή συμμετοχή οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών στα συστήματα δεξιοτήτων σε εθνικό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο αποτελεί βασική συνθήκη επιτυχίας για τον δημόσιο και κοινωνικό διάλογο, για την ορθή υλοποίηση των μέτρων και για τη διασφάλιση της συνέχειας και της βιωσιμότητας των πολιτικών. Μετά από περίπου επτά χρόνια συστηματικών ερευνητικών προσπαθειών και φυσικά με την κρίσιμη υποστήριξη των συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έργων, μπορούμε πλέον να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε διαμορφώσει, και με την καθοριστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, μια αξιόλογη παράδοση εγκυρότητας και αξιοπιστίας στη μελέτη των αναγκών δεξιοτήτων».
Πρόσθεσε ακόμη ότι από τη συστηματική και διαχρονική μελέτη των πολιτικών δεξιοτήτων έχει γίνει κατανοητό ότι οι γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας κρίσιμος -ίσως ο πιο κρίσιμος- παράγοντας δυναμισμού και θετικών προοπτικών της οικονομίας και της κοινωνίας.
Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της χώρας
Επεσήμανε, δε, ότι οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, είναι μεγάλες, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων -και όχι μόνο επιστημόνων, ούτε μόνο νέων- στο εξωτερικό, έλλειψη τεχνικού προσωπικού σε κάποιες ειδικότητες της μεταποίησης, ετεροαπασχόληση λόγω πλεονασμάτων δεξιοτήτων και άλλα παρόμοια φαινόμενα που τα γνωρίζετε και πιθανόν τα ζείτε στις οικογένειες σας. Φυσικά, αυτά τα αρνητικά φαινόμενα δεν εμφανίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά εδώ ξεπερνούν το «επίπεδο ανοχής». Εγκυμονούν ρήγματα στην κοινωνική ισορροπία και απαιτούν άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν άμεσα τρόποι αύξησης των δεξιοτήτων των απασχολουμένων στην επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας. «Το θέμα της διάγνωσης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού έχει τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Χρειάζεται ως κοινωνικοί εταίροι, ως πολιτεία και ως δημόσιοι φορείς να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία για να εξελίξουμε και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Στην διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου επιχειρήθηκε από τους συμμετέχοντες η προβολή της συμβολής των θεσμικών κοινωνικών εταίρων στον διάλογο αναφορικά με τη διάγνωση αναγκών δεξιοτήτων και το ρόλο τους στα συστήματα διακυβέρνησης δεξιοτήτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έγκαιρη διάγνωση αναγκών γνώσεων και δεξιοτήτων
Όπως τονίστηκε, την τελευταία δεκαετία οι πολιτικές διάγνωσης, ανάπτυξης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημόσιων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και οι οικονομικές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχουν -μεταξύ άλλων παραγόντων- προξενήσει σημαντικές αλλαγές στα επαγγέλματα και τα εργασιακά καθήκοντα των εργαζομένων.
Επιπλέον, οι απαιτήσεις σε γνώσεις και δεξιότητες για την απασχόληση αλλάζουν πιο συχνά από κάθε άλλη φορά, καθιστώντας την τακτική επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων επιτακτική ανάγκη. Η έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση αναγκών γνώσεων και δεξιοτήτων για τα επαγγέλματα έχει αναδειχθεί σε κρίσιμης σημασίας πληροφορία, τόσο σε συστημικό (π.χ. αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτικών συστημάτων) όσο και σε ατομικό επίπεδο (π.χ. επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων). Στο κρίσιμο αυτό πεδίο η παρουσία των θεσμικών κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα είναι συνεχής και εξαιρετικά σημαντική.
Τα Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΙΝΣΕΤΕ, ξεκινώντας από τα τέλη του 2018, σχεδίασαν και υλοποίησαν κοινή δράση με συντονιστή το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της συμβολής τους στον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και επιδιώκουν να εισάγουν νέα δεδομένα και πρακτικές καταγραφής και πρόγνωσης αναγκών δεξιοτήτων δημιουργώντας ένα πολύ-λειτουργικό και απολύτως συμπληρωματικό, ως προς τον εθνικό Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, περιβάλλον που θα προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση σε επίπεδο εξειδικευμένων δεδομένων για κλάδους και επαγγέλματα, ενώ επιδίωξαν να συμβάλλουν στην αξιολόγηση και την αποτίμηση των επιπτώσεων των εγχώριων πολιτικών δεξιοτήτων.
Συμμετέχοντες
Παρόντες στο επιστημονικό συνέδριο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ήταν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ο Γ’ Αντιπρόεδρος κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Βαργιάμης, ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Βαφειαδάκης, ο Ταμίας κ. Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κα. Ελένη Τεζαψίδου.
Επίσης παρεμβάσεις έκαναν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ταχματζίδης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γ. Καρανίκας, ο Γεν. Γραμματέας ΕΕΚ-ΔΒ&Ν κ. Γ. Βούτσινος, ο Υποδιοικητής της ΔΥΠΑ κ. Χριστόπουλος, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ κα Ν. Δανδόλου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ κ. Γ. Ζερβός, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δεξιοτήτων κ. Η. Καπουτσής.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πανελλαδικών ερευνών για τη διάγνωση αναγκών δεξιοτήτων σε εργαζομένους και εργοδότες καθώς και η μελέτη αποτίμησης πολιτικών δεξιοτήτων με έμφαση το σύστημα διακυβέρνησης από την οπτική των εργαζομένων όπως και τα αποτελέσματα του εργαστηρίου κοινωνικού διαλόγου εργοδοτών ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση με θέμα «Πολιτικές και πρακτικές διερεύνησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην Ελλάδα: Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων» , με τη συμμετοχή των Σταύρου Γαβρόγλου (Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΔΑΑΕ, Υπουργείο Εργασίας), Κωνσταντίνου Μαρκίδη (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Δημήτρη Πρίφτη (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), Ηλία Κικίλια (ΙΤΣΕΤΕ) και Παρασκευά Λιντζέρη (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
Latest News
OT FORUM - Καργαρώτος: H Παπαστράτος με νέες επενδύσεις στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου
Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Δούκα: Ο ρόλος του διαμεσολαβητή δανείων στα στεγαστικά
Η Γιώτα Δούκα μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ - Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον νέο θεσμό οι δανειολήπτες
OT FORUM - Καρακούσης: Νεες υπηρεσίες από τη ΔΕΗ μαζί με την «Κωτσόβολος»
Ο Γιώργος Καρακούσης μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ για τη σύνδεση της ΔΕΗ με τους πελάτες της
OT FORUM - Θαμνίδης: Συνεχίζει η JTI τις επενδύσεις στο εργοστάσιο στην Ξάνθη
Ο οικονομικός διευθυντής της JTI μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
OT FORUM - Εξάρχου: Με Attica Bank- Παγκρήτια θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στη ΔΕΘ για το μετρό, τις κατασκευές για τον γάμο της Attica με την Παγκρήτια
OT FORUM - Σπυράτος: Ρεκόρ το 2024 με 36 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια της Fraport
Ο διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Οι πλειστηριασμοί και ο στρατηγικός επενδυτής... χωρίς όνομα για την Dur
Μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας Δούρος από πιστώτριες τράπεζες, servicers, Ελληνικό Δημόσιο και ΕΦΚΑ
OT FORUM - Ξηρουχάκη (Ελληνικός Χρυσός): Οι Σκουριές θα λειτουργήσουν στα τέλη του 2025
Η διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων στην Ελληνικός Χρυσός μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Με το βλέμμα στην τιμολογιακή πολιτική στις προμήθειες - Τι κάνει η Τράπεζα Ηπείρου
Η Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει έμπρακτα την τοπική οικονομία, διατηρώντας τα τελευταία χρόνια μία ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική
Εξάρχου (Intrakat): Γιατί επενδύσαμε στην Attica Bank – Πού βλέπουμε ευκαιρίες
Επενδύσαμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια, είπε ο Εξάρχου της Intrakat, μιλώντας σε συνέδριο του Economist