
Mπαταρίες υψηλής απόδοσης, στερεάς κατάστασης και άλλες τεχνολογίες σχεδιάζει να εισαγάγει η Toyota προκειμένου να βελτιώσει την αυτονομία και να μειώσει το κόστος των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων της. Τα νέα σχέδια της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας συνθέτουν τον νέο στρατηγικό άξονα και ώθησαν ανοδικά τη μετοχή της.
Ο οδικός χάρτης τεχνολογίας του ιαπωνικού γίγαντα, που καλύπτει πτυχές τόσο ποικίλες όπως η ανάπτυξη μπαταριών επόμενης γενιάς και ο ριζικός επανασχεδιασμός των εργοστασίων της, ισοδυναμεί με την πλήρη αποκάλυψη από την αυτοκινητοβιομηχανία του σχεδίου της να καταστεί πιο ανταγωνιστική στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου υστερεί έναντι των αντιπάλων της, προεξάρχουσας της αμερικανικής Tesla.
Ηλεκτροκίνηση: 11 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους του πλανήτη το 2022
Το σχέδιο έρχεται μια ημέρα πριν από την ετήσια συνάντηση των μετόχων, όπου η διακυβέρνηση και η στρατηγική – συμπεριλαμβανομένης της στροφής της εταιρείας στα ηλεκτρικά (με μπαταρία) αυτοκίνητα, υπό τον πρώην CEO Akio Toyoda, θα εξεταστούν εξονυχιστικά.
Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως σημείωσε άνοδο 5% μέσα στην ημέρα, στα 2.173 γιεν, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη από τον περασμένο Αύγουστο.
Η Toyota ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να λανσάρει μπαταρίες ιόντων λιθίου επόμενης γενιάς από το 2026, προσφέροντας αυτονομία για μεγαλύτερες αποστάσεις και ταχύτερη φόρτιση.
Δημοσιοποίησε επίσης και μια «τεχνολογική ανακάλυψη» που αντιμετωπίζει προβλήματα ανθεκτικότητας στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, προσθέτοντας ότι αναπτύσσει μέσα μαζικής παραγωγής αυτών των μπαταριών, με στόχο την εμπορική διάθεσή τους το 2027-2028.
Μπαταρίες στερεάς κατάστασης
Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης μπορούν να κρατήσουν περισσότερη ενέργεια από τις τρέχουσες μπαταρίες υγρών ηλεκτρολυτών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αναλυτές αναμένουν από αυτές τις μπαταρίες να επιταχύνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αντιμετωπίζοντας μια σημαντική ανησυχία των καταναλωτών: την εμβέλεια.
Ωστόσο, τέτοιες μπαταρίες είναι ακριβές και είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι για χρόνια. Η Toyota θα αντισταθμίσει το υψηλό κόστος με μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου με καλύτερη απόδοση, μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν καταστήσει δημοφιλή τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων στον κόσμο.
Στο υψηλότερο επίπεδο της αγοράς, η Toyota επισήμανε ότι θα παράγει ένα ηλεκτρικό όχημα με πιο αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου που προσφέρει αυτονομία 1.000 χλμ. Συγκριτικά, η έκδοση μεγάλης εμβέλειας του Tesla Model Y που κινείται με μπαταρία ιόντων λιθίου, του ηλεκτρικού οχήματος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, μπορεί να κινηθεί αυτόνομα για περίπου συνεχόμενα 530 χλμ βάσει των προτύπων των ΗΠΑ.
Ένα ηλεκτρικό όχημα που τροφοδοτείται από μπαταρία στερεάς κατάστασης θα έχει αυτονομία 1.200 χλμ. και χρόνο φόρτισης μόλις 10 λεπτά, ανακοίνωσε η Toyota. Συγκριτικά, το δίκτυο Supercharger της Tesla – το μεγαλύτερο στο είδος του – προσφέρει φόρτιση που ισοδυναμεί με 321 χλμ. σε 15 λεπτά.
Η Toyota δεν διευκρίνισε το αναμενόμενο κόστος ή τις απαιτούμενες επενδύσεις για τα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι μηχανικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της στρατηγικής της για ηλεκτρικά οχήματα από πέρυσι για να καταστεί η εταιρεία πιο ανταγωνιστική.
Ο οδικός χάρτης που αναλύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι υπό τον νέο CEO Koji Sato, η Toyota έχει υιοθετήσει μεγάλο μέρος της ανανέωσης που οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές ανέπτυσσαν ως επιλογές εδώ και μήνες.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία