Σήμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί το πέρας της διήμερης συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει. Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι διατηρεία αμετάβλητα τα επιτόκια αμετάβλητα μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις στο εύρος 5% – 5,25%.

«Ανάσα» από τη Fed: Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Σηματοδοτεί άλλες δύο αυξήσεις

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ. «Αλλά σε αυτή τη συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά και πόσο γρήγορα έχουμε προχωρήσει, κρίναμε συνετό να διατηρήσουμε το εύρος του στόχου σταθερό. … Η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Όπως ξεκαθάρισε ξεκινώντας τη συνέντευξη, οι αυξήσεις των επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη στην οικονομία.

«Αυξήσαμε το επιτόκιο μας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίσαμε να μειώνουμε τα χρεόγραφά μας με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και τα πλήρη αποτελέσματα της σύσφιξής μας δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», σημείωσε.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας και της ζήτησης στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της οικονομίας, ιδιαίτερα στη στέγαση και τις επενδύσεις», πρόσθεσε  «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης, ειδικά στον πληθωρισμό».

Εντούτοις εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι διάφοροι παράγοντες δείχνουν πρόοδο.

«Σχεδόν θα έλεγα ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες που πρέπει να έχουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», υπογράμμισε

Επιπλέον, όπως υπέδειξε η πρόοδος έγκεται στο ότι «η ανάπτυξη βρίσκεται σημαντικά κάτω από την τάση. Η αντίθετη τάση θα ήταν μια αγορά εργασίας που χαλαρώνει. Τα αγαθά, οι παράγοντες, να καθίστανται όλο και πιο υγιή… Τα πράγματα βρίσκονται στη θέση τους. Όμως η διαδικασία του να δουλέψουν πραγματικά στον πληθωρισμό θα πάρει κάποιο χρόνο».

Ο Πάουελ σημείωσε επίσης ότι αναμένει ο αποπληθωρισμός να προέλθει από την αγορά κατοικίας, όπου εκτιμάει ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν.

Η αντίδραση της Wall Street

Μπορεί η Fed να διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, ωστόσο οι επόμενες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από τις αγορές. Μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ο Dow Jones έκανε βουτιά σχεδόν 400 μονάδων καταγράφοντας απώλειες πλέον του 1,15%. Ωστόσο στη συνέχεια επανήλθε η πρώτερη κατάσταση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να υποχωρεί σχεδόν κατά 0,80%, τον S&P 500 να αμφιταλαντεύεται πέριξ του μηδενός και τον Nasdaq να καταγράφει οριακά κέρδη.

Τα κρατικά ομόλογα

Προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του διετούς τίτλου να ανεβαίνει στο 4,73% από 4,69% χθες, του δεκαετούς να υποχωρεί στο 3,79% από 3,83% νωρίτερα και του τριαντακονταετούς να καταγράφει τη μεγαλύτερη μεταβολή πέφτοντας στο 3,87% από 3,94% νωρίτερα.

Το σκεπτικό της απόφασης

«Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

H FOMC υπογραμμίζει επίσης ότι επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα: «Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5 έως 5-1/4 τοις εκατό. Η διατήρηση του εύρους στόχου σταθερού σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική».

Οι επόμενες κινήσεις

Επισημαίνει επιπλέον ότι κατά τον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιγξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και την οικονομική και χρηματοπιστωτική εξελίξεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα και σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προαναγγελθέντα σχέδιά της. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

Οι επόμενες αξιολογήσεις θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

Τι δείχνει το «dot plot»

Ωστόσο, μια αξιοσημείωτη πτυχή της απόφασης προκύπτει από το «dot plot» στο οποίο τα μεμονωμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αναφέρουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια.

Οι τελείες κινήθηκαν σαφώς προς τα πάνω, ωθώντας τη διάμεση προσδοκία σε ένα επιτόκιο κεφαλαίων 5,6% μέχρι το τέλος του 2023. «Αν υποθέσουμε ότι η επιτροπή κινείται σε με αυξήσεις κατά 25 μ.β. αυτό σημαίνει δύο ακόμη αυξήσεις στις υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής