Στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων δύο περίπου ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας .

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος μετρά τις μεταβολές των τιμών ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% για το μήνα και υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 4%. Αυτή η 12μηνη αύξηση ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πληθωρισμός μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται και να βρεθεί στο υψηλότερο επίεπδο των τελευταίων 41 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2% τον περασμένο μήνα και κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

Πληθωρισμός: Την απληστία των επιχειρήσεων δείχνουν επενδυτές

Η ακτινογραφία του πληθωρισμού

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας  η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% τον μήνα και εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που δείχνει ότι, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν χαλαρώσει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.

Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας κατά 3,6% βοήθησε στη συγκράτηση της αύξησης του ΔΤΚ, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,2%.

Ωστόσο, η αύξηση κατά 0,6% των τιμών στον τομέα της στέγασης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ΔΤΚ . Το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη. Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 4,4%, όπως και τον Απρίλιο, ενώ των υπηρεσιών μεταφορών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας σε ξεχωριστή ανακοίνωση. Σε ετήσια βάση, οι πραγματικές αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,2%, αφού ήταν αρνητικές για μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Τι θα ανακοινώσει η Fed-Πώς αντέδρασε η αγορά ομολόγων

Η έκθεση δημοσιεύθηκε καθώς οι αξιωματούχοι της Fed ετοιμάζονταν να συγκεντρωθούν για τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής. Τα στοιχεία αυτού του μήνα προσφέρουν μια μικτή εικόνα για την αγορά εργασίας, με τις προσλήψεις να αυξάνονται σταθερά τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται σε υψηλό επτά μηνών στο 3,7%.

Οι αγορές έδειξαν μικρή αντίδραση στην ανακοίνωση, παρά την αναμενόμενη εξέχουσα θέση της στην απόφαση που θα λάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας σχετικά με τα επιτόκια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών αγορών ήταν ελαφρώς θετικά, αν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν απότομα.

Συγκρεκριμένα οι αποδόσεις υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ενισχύουν την εκτίμηση τους ότι αύριο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει παύση στο κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,707% και του 2ετούς κρατικού ομολόγου κατά 6 μονάδες βάσης επίσης στο 4,533%.

Οι traders εκτιμούν πλέον σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90% την πιθανότητα μη αύξησης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την έκθεση για τον ΔΤΚ, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή