Με άλμα που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να ξεπερνούν την αρχική νευρικότητα από τα πολλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο μέτωπο της οικονομίας και να τοποθετούνται στο σενάριο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι κοντά στην ολοκλήρωση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,26% στις 34.408 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,22% στις 4.425 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 13.782 μονάδες.

Πάλεψε ο FTSE 100 κόντρα στην ευρωπαϊκή πτώση

Ο S&P 500 σημειώνει το μεγαλύτερο σερί κερδών του από τον Νοέμβριο του 2021 και οδεύει προς την ισχυρότερη εβδομαδιαία άνοδο του από τον Μάρτιο. Από το χαμηλό του Οκτωβρίου, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 23%. Έχει επίσης αυξηθεί κατά 14% από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τον Nasdaq, ο δείκτης σημειώνει άνοδο άνω του 30% το 2023. Σήμερα, οι μετοχές της Microsoft και της Oracle έκλεισαν με κέρδη 3,1% και 3,9% αντίστοιχα. Η Alibaba σημείωσε άνοδο 3,1%.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων για την Independent Advisor Alliance, «η Fed σόκαρε τις αγορές – όχι με την αύξηση των επιτοκίων (επειδή τα διατήρησε σταθερά όπως αναμενόταν), αλλά επειδή έδειξε πολύ περισσότερο επιθετική από ό, τι αναμενόταν για τις μελλοντικές αυξήσεις».

«Ενώ η τελευταία απόφαση πολιτικής δείχνει ότι η Fed έχει μεταβεί από το στάδιο της κλιμάκωσης του κύκλου επιτοκίων στο στάδιο της βαθμονόμησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Fed είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στο μέλλον, αν χρειαστεί», δήλωσε επίσης ο Marty Green, διευθυντής της Polunsky Beitel Green.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών εστίασης σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,3% τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 686,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Επίσης, ο αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων αρχικών αιτήσεων ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 262.000 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 1.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε κατά 9.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 246.750.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας των ασφαλισμένων διαμορφώθηκε στο 1,2% την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ανέργων ανήλθε σε 1.775.000, αυξημένος κατά 20.000 σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.778.250, διολισθαίνοντας κατά 6.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τον ίδιο μήνα, ο δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ οι δείκτες των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 0,4% και 1,8% αντίστοιχα. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή ήταν 0,2% υψηλότερη τον Μάιο σε σχέση με το επίπεδό της ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μειώθηκε στο 79,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street