Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το δολάριο υποχωρεί στις διεθνείς αγορές και αυξάνεται η λειτουργία των διυλιστηρίων στην Κίνα,η οποία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού διεθνώς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent σημείωσαν άνοδο κατά 1,28 δολάρια ή 1,75% στα 74,48 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο κατά 1,27 δολάρια ή 1,86% στα 69,54 δολάρια το βαρέλι.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1,5% την Τετάρτη.

Η αγορά βρήκε στήριξη καθώς οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προβλέψεις και επιβάρυναν τον δείκτη του δολαρίου. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν επίσης ότι η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο αυξήθηκε κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας στο δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με εξασφαλισμένο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corporation.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ωστόσο, οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές επιβάρυναν, καθώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας τον Μάιο δεν ικανοποίησε τις προβλέψεις.

Επίσης, «φρένο» στην ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού βάζει η ανησυχία ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης και θα μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Κατά 25 μ.β. όπως αναμενόταν αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκιά της, μία ημέρα μετά την απόφαση της Fed να κάνει ένα διάλειμμα στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί «αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τονίζει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Επομένως, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε αύξηση του κόστους δανεισμού τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει στις 22 Ιουνίου, με τα βρετανικά επιτόκια να αναμένεται να αυξηθούν πάνω από εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα δουν στήριξη αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι εθελοντικές περικοπές από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ που εφαρμόστηκαν τον Μάιο και από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, συμπίπτουν με την ισχυρή ζήτηση.

Η UBS αναμένει έλλειμμα προσφοράς περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο και πάνω από 2 εκατ. bpd τον Ιούλιο. «Μόλις αυτά τα ελλείμματα γίνουν ορατά στα χερσαία αποθέματα πετρελαίου, αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν τάση ανόδου» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities