Το συνεχιζόμενο μποϊκοτάζ κυρίως από τη Σουηδία και τη Νορβηγία στα προϊόντα της ανάγκασε τη Mondelez International να ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους της νορβηγικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να προστατεύσει τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι Νορβηγοί αποφάσισαν να σταματήσουν να πωλούν προϊόντα της Mondelez Int. αφού η εταιρεία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αεροπορική εταιρεία SAS και Norwegian Air, ο σιδηροδρομικός όμιλος SJ, η αλυσίδα ξενοδοχείων Strawberry, η εταιρεία λιανικής πώλησης Elkjop, ο ναυτιλιακός όμιλος Fjord Line και η Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα σταματήσουν να πωλούν προϊόντα της Mondelez.

Ο παγκόσμιος κατασκευαστής σνακ και παραγωγός των Oreo, Toblerone και δεκάδων άλλων brands, έχει ισχυρή παρουσία στη Νορβηγία και τη Σουηδία μέσω των τοπικών παραγωγών σοκολάτας Freia και Marabou.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με εταιρείες και από τις δύο πλευρές του μποϊκοτάζ, αλλά απέφυγε να συστήσει λύση.

Ρωσία – κυρώσεις: Γιατί δεν είναι εύκολη η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει»

Οι εταιρείες

Εναπόκειται στις εταιρείες και τα άτομα να κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με το τι αγοράζουν και με ποιον συναλλάσσονται, ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Έρλινγκ Ρίμεσταντ.

Ως γνωστόν, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες πούλησαν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι, όμως άλλες, όπως η Mondelez, παρέμειναν παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε άλλες χώρες.

Ως γνωστόν, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες πούλησαν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι, όμως άλλες, όπως η Mondelez, παρέμειναν παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε άλλες χώρες.

Οι σκανδιναβικές εταιρείες δήλωσαν ότι η απόφασή τους να σταματήσουν να πωλούν προϊόντα της Mondelez βασίστηκε σε μια ανακοίνωση φέτος της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας που αποφάσισε να βάλει στη «μαύρη λίστα» την εταιρεία παραγωγής σνακ και άλλους ομίλους.

Η Mondelez σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν πωλεί προϊόντα ρωσικής κατασκευής στη Νορβηγία και ότι οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που αντιμετωπίζουν ισότιμα τις εταιρείες.

Η εταιρεία παράλληλα δήλωσε ότι διατηρεί «περιορισμένη» δραστηριότητα στη Ρωσία, ενώ σταμάτησε τις επενδύσεις και τη διαφήμιση και καταδίκασε τον πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή