Η Ρωσία εντείνει μια εκστρατεία για να αποφύγει νέους οικονομικούς περιορισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία της βαθύτερα στην απομόνωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Financial Post.

Η Μόσχα έχει προσεγγίσει περισσότερες από μισή ντουζίνα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τις τελευταίες εβδομάδες για να επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες για το εμπόριο, εάν η Task Force Financial Action επιβάλει περισσότερους περιορισμούς αυτόν τον μήνα. Οι επενδύσεις και η συνεργασία σε αμυντικά και ενεργειακά έργα θα πληγούν επίσης, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg.

Το Οικονομικό Φόρουμ της Ρωσίας προβάλει την απομόνωση του Πούτιν

Η FATF

Η FATF με έδρα το Παρίσι, ένας διακυβερνητικός οργανισμός που θέτει πρότυπα για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το Κίεβο επιδιώκει τώρα να προσθέσει τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» ή την «γκρίζα λίστα» των κρατών στη συνεδρίαση της FATF στις 19-23 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που τοποθετηθεί στην πρώτη λίστα, θα βρεθεί στην ίδια θέση με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μιανμάρ. Θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη της FATF καθώς και τις τράπεζες, τους επενδυτικούς οίκους και τις εταιρείες διεκπεραίωσης πληρωμών να διεξάγουν ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να λαμβάνουν αντίμετρα για την προστασία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Άλλες 23 χώρες βρίσκονται στη «γκρίζα λίστα», συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας. Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2021 διαπίστωσε ότι αυτή η ποινή, η οποία περιλαμβάνει αυστηρότερες απαιτήσεις παρακολούθησης, οδηγεί σε «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».

Προειδοποιεί η Μόσχα

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί τις χώρες ότι η τοποθέτησή της στην μάυρη ή την γκρι λίστα της FATF, θα δυσχεράνει τη συνέχιση των συναλλαγών τους με τη Ρωσία. Σύμφωνα με έγγραφα που εστάλησαν στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα υποστούν πλήγμα σχεδόν 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους από ζημιές στο εμπόριο και τις επενδύσεις

Επιπλέον, η Ρωσία προέτρεψε την Ινδία να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε εισαγωγή σε μάυρη ή γκρι λίστα, όπως ανέφερε το Bloomberg. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης της Ρωσίας, Rosfinmonitoring, επιδιώκει τώρα μια συνάντηση εξ αποστάσεως αυτή την εβδομάδα με ομολόγους από τη BRICS, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Αντέχει ακόμα

Η συζήτηση για τη «γεωπολιτική κατάσταση» είναι πέρα ​​από τη σφαίρα αρμοδιοτήτων της FATF, ενώ η Ρωσία έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Rosfinmonitoring σε ανακοίνωσή της. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας ήταν μια «πολιτικοποιημένη απόφαση» και περαιτέρω μέτρα θα δυσφημούσαν τη FATF και θα διαταράξουν τη διεθνή συνεργασία κατά των οικονομικών εγκληματιών, πρόσθεσε.

Η ένταση των προσπαθειών του Κρεμλίνου υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εάν εγκριθεί οποιοδήποτε μέτρο εις βάρος της Ρωσίας.

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, έχουν ήδη επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου, το Κρεμλίνο μπόρεσε μέχρι στιγμής να αμβλύνει μέρος του πλήγματος στην οικονομία του, ενισχύοντας τους δεσμούς με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, τα κράτη του Κόλπου και άλλα κράτη του νότου που έχουν παραμείνει ως επί το πλείστον ουδέτερα.

Η Μόσχα προσπάθησε επίσης, να αποφύγει ορισμένους περιορισμούς, εισάγοντας απαγορευμένες τεχνολογίες μέσω τρίτων χωρών, λειτουργίες που θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολες εάν η FATF εφαρμόσει ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το θέμα της εισαγωγής της Ρωσίας στον κατάλογο θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της FATF.

Το κατηγορητήριο της Ουκρανίας

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας συνέταξε μια υπόθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις των προτύπων της FATF μετά την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του γιγαντιαίου φράγματος Kakhovka την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την κατάρρευση του φράγματος. Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είναι πιθανώς υπεύθυνη, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική αξιολόγηση καθώς συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία.

Το Κίεβο αναφέρει επίσης την απόφαση του Πούτιν να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.

Το κόστος για την Μέση Ανατολή

Στην περίπτωση των ΗΑΕ, ο χαρακτηρισμός της Ρωσίας από τη FATF θα αντιστάθμιζε ορισμένα από τα κέρδη στο διμερές εμπόριο που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι λόγω της ενέργειας, των επενδύσεων και του εμπορίου, προειδοποίησε η Μόσχα.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνωρίζουν και σέβονται τη σημασία της ανεξαρτησίας της FATF καθώς εκπληρώνει την ουσιαστική της αποστολή», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ. Το έθνος του Κόλπου «λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά τον ρόλο του στην προστασία της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι θα χάσει έσοδα από Ρώσους τουρίστες καθώς πιθανές δυσκολίες στη διεκπεραίωση των πληρωμών θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, ενώ οι συμβατικές διακοπές σε μεγάλα έργα όπως ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu ή ο αγωγός φυσικού αερίου Turkstream θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες δισεκατομμυρίων.

Το εμπόριο της Ρωσίας με τα ΗΑΕ και την Τουρκία αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα δύο έθνη είναι μεταξύ πολλών που έχουν αναδειχθεί ως αγωγοί μέσω των οποίων οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν προϊόντα υπό κυρώσεις, καθώς οι αποστολές στη Ρωσία τεχνολογιών όπως ημιαγωγοί και ολοκληρωμένα κυκλώματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν ως επί το πλείστον διακοπεί.

Η Ρωσία προειδοποίησε και τη Σαουδική Αραβία,  με την αιτιολογία ότι ένα έργο της κρατικής Rosatom για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη χώρα θα μπορούσε να κινδυνεύσει, όπως και οι επενδύσεις του δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal στις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Gazprom, Lukoil και Rosneft.

Επιπλέον, η Μόσχα, υπενθύμισε στις αρχές της Μαλαισίας ότι εισάγουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων πετρελαίου και αλουμινίου από τη Ρωσία. Άλλα έργα που σχετίζονται με την προμήθεια ελικοπτέρων και λιπασμάτων στην Κουάλα Λουμπούρ ενδέχεται επίσης να διατρέχουν κίνδυνο, καθώς και έργα που υλοποιούν μαλαισιανές εταιρείες στη Ρωσία σχετικά με έλαια και συνθετικό καουτσούκ.

Μια ρωσική κρατική υπηρεσία προειδοποίησε τους ομολόγους της στο Μεξικό για «σοβαρές δυσκολίες» σε κοινά αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη Lukoil εάν δεν αποτραπούν οι κυρώσεις από την FATF. Οι εμπορικές σχέσεις θα υποστούν ζημιά, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προμηθειών λιπασμάτων, προϊόντων χάλυβα, αλουμινίου και συνθετικού καουτσούκ στο Μεξικό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή