Η Σαουδική Αραβία μετά τις μεγάλες επενδύσεις σε σπορ από το ποδόσφαιρο μέχρι τη Φόρμουλα 1 τώρα μπαίνει δυναμικά και στο χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θέλοντας να αυξήσει την επιρροή της. Δεκάδες δισεκατομμύρια πετροδολάρια ρέουν ως επενδύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το Public Investment Fund –PIF έχει αποκτήσει το 8% της Nintendo και πλέον είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής εκτός Ιαπωνίας για την εταιρεία. Επίσης έχουν αποκτηθεί συμμετοχές στις Activision Blizzard και Ubisoft. Οι επενδύσεις σε βιντεοπαιχνίδια από τη χώρα εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τα 8 δισ. δολ. μέχρι τώρα με το ποσό να αυξάνεται συνεχώς, όπως δείχνουν εκτιμήσεις των Financial Times.

Σαουδική Αραβία: Επιδιώκει συνεργασία και όχι ανταγωνισμό με την Κίνα

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στο Ριάντ αποκτά σημαντικό μερίδιο στην πίτα των διαδικτυακών παιχνιδιών τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της NewZoo που επικαλούνται οι ΦΤ κάνουν ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 200 δισ. δολάρια. Έκθεση της PwC που δημοσιοποιήθηκε πέρσι επίσης αναφέρει ότι τα έσοδα των βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολ σε ετήσια βάση έως το 2026.

Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, από τα ντιλς έχουν γίνει μέσω της εταιρείας Savvy Games Group, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2022 και φέρεται να έχει κεφάλαια προς επένδυση που υπολογίζονται σε 38 δισ. δολ, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Η Savvy Games Group έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων μεγάλα μερίδια στην VSPO της Κίνας, την Embracer Group της Σουηδίας και την Scopely με έδρα τις ΗΠΑ. Η Savvy Games Group ελέγχεται πλήρως από το κρατικό ταμείο PIF το οποίο έχει συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 650 δισ. δολ. Πρόεδρος του PIF είναι ο ίδιος ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Επικριτές πάντως λένε από την πλευρά τους ότι όλες οι προσπάθειες αυτές με επενδύσεις τόσο στα βιντεοπαιχνίδια όσο και στα σπορ στοχεύουν στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας που επλήγη από τη συμμετοχή της στον πόλεμο στην Υεμένη και τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Τα πετροδολάρια ρέουν ασταμάτητα στα σπορ

Πριν τις μεγάλες συμμετοχές σε βιντεοπαιχνίδια η Σαουδική Αραβία είχε ξεκινήσεις σημαντικές επενδύσεις στα σπορ, τις οποίες και συνεχίζει. Τελευταίο μεγάλο ντιλ είναι η πολύ δυναμική είσοδο του Ριάντ στα κορυφαία παγκόσμια πρωταθλήματα του γκολφ, με τη συγχώνευση των PGA Tour στις ΗΠΑ και LIV Golf –το τελευταίο ξανά με τη στήριξη του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου PIF της Σαουδικής Αραβίας.

Η PGA Tour η LIV Golf συμφώνησαν σε απροσδόκητη συγχώνευση χωρίς προηγούμενο, δίνοντας τέλος σε μεγάλη μάχη μεταξύ τους και υπογραμμίζοντας πώς τα χρήματα του βασιλείου αυτού της Μέσης Ανατολής επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα αθλήματα σε όλο τον κόσμο.

Μήνες πριν το ντιλ η LIV Golf είχε διαθέσει εκατομμύρια για να πάρει μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες από το πρωτάθλημα PGA Tour με το τελευταίο να κινείται νομικά.

Παράλληλα οι Σαουδάραβες έχουν ήδη ρίξει δισεκατομμύρια στο ποδόσφαιρο, προσφέροντας εννιαψήφια συμβόλαια σε μερικά από τα πιο γνωστά αστέρια του παιχνιδιού και προσπαθούν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους στους αγώνες αυτοκινήτων Formula 1, το τένις και άλλα αθλήματα όπως την πάλη, το μποξ, την ιππασία, το μπιλιάρδο, το τένις και το σκάκι.

Το 2021 το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (γνωστό ως Public Investment Fund –PIF) είχε ηγηθεί κοινοπραξίας που εξαγόρασε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle United FC, της Premier League, για περισσότερα από 300 εκατομμύρια  στερλίνες ή 373 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης η Σαουδική Αραβία εξετάζει κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030, έχοντας γίνει μάρτυρας της πρόσφατης επιτυχίας του τουρνουά στο γειτονικό Κατάρ. Πρόσφατα ακόμη στη χώρα πήρε μεταγραφή για να παίξει μπάλα ο πορτογάλος Ρονάλντο με αμοιβή περίπου 200 εκατ δολ το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή